16612
18:05 29.092016

Понад 600 тисяч закарпатців мають серцево-судинні захворювання

Життя 3886

Україна посідає перше місце в Європі за кількістю серцево-судинних недуг і як наслідок – смертей від них. Тільки у Закарпатській області за минулий 2015 рік від серцево-судинних захворювань померло 8831 людина. З них 803 осіб працездатного віку.

1

Про це, 29 вересня, під час прес-конференції присвяченої Всесвітньому дню серця, повідомили головний лікар Закарпатського обласного клінічного кардіологічного диспансеру, обласний кардіолог Роман Соскида та начальник управління організації лікувально-профілактичної роботи департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Ольга Чемет.

Офіційна статистика мовить, що тільки за 2015 рік у Закарпатській області зареєстровано 631 378 осіб, які хворіють на серцево-судинні захворювання. Притім, що населення краю становить 1 млн. 200 тис.

3

За озвученою інформацією, з 631 378 випадків них гіпертонічна хвороба виявлена у 307 002 осіб, ішемічна хвороба серця –  246 334, гострий інфаркт міокарда – 1 077 осіб.

«Кожен повинен знати, що утворення серцево-судинних захворювань на 50% залежать від способу життя людини, 25% – від спадковості, 20-25% – соціально-економічних факторів і тільки 5% від впливу медичної галузі, – зазначила Ольга Чемет. – Тому ми повинні любити себе і берегти. Потрібно стежити за власним здоров’ям: якщо є гіпертонія – тримати тиск під контролем, підтримувати рівень холестерину та глюкози в крові в межах норми, позбутися шкідливих звичок, вести активний спосіб життя і правильно харчуватися».

За словами головного кардіолога області Романа Соскиди, через кардіодиспансер проходить всередньому 60 тис. осіб на рік, а через стаціонар – 6 тис.

«Основна маса – це хворі, які потребують кваліфікованої діагностики та обстеження, уточнення діагнозів, лікування на високоспеціалізованому рівні. Мова йде про сучасні методи лікування – це стентування, коронарографія, аортокоронарне шунтування, операції з приводу аневризмів серця, аорти тощо, – наголосив лікар. – Оскільки в обласний центр майже неможливо доставити хворого з віддалених районів за 2 год. до операційної, ми плануємо побудувати рентген-хірургічну операційну на базі Хустської РЛ, у рамках співпраці за Проектом Світового банку. По цьому ж проекту планується закупити 22 реанімобілі».

Фахівці зазначають, що у Європі за останній десяток років кількість серцево-судинних захворювань значно зменшилась. А причиною цьому є якісна медицина, популяризація здорового способу життя та відмова від шкідливих звичок. Оскільки українці можуть тільки мріяти про якісну медицину, їм залишається тільки одне – самостійно турбуватися про своє серце.

Христина БІКЛЯН

2

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини