130230
14:08 25.052022

Під час візиту на Закарпаття голова Держлісагентства України звільнив кількох лісівників краю

Життя 9851

Голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець провів круглий стіл з керівниками лісогосподарських підприємств Закарпаття, а також із керівниками підрозділів Закарпатського ОУЛМГ. Серед основних питань, які обговорили під час зустрічі – кадрові чистки, процес реформування галузі, торгівля деревиною тощо.

Насамперед Юрій Болоховець наголосив на тому, що як тільки приступив до виконання своїх обов’язків, то мав розмову із лісівниками Закарпаття, аби ті навели порядок в області. Для цього на посаду керівника Закарпатського обласного управління лісового і мисливського господарства була призначена Вікторія Білоусова, за якою не тягнулося шлейфу корупційного негативу.

– На жаль, ви мене не почули. Після проведення масштабного аудиту, ми розриваємо контракт із чотирма директорами. Тому що порушення допущені у цих підприємствах, настільки очевидні, що це просто не вкладається в жодні рамки. Я думаю ні для кого не секрет, що 80% негативу до лісової галузі в цілому, сформований на фоні діяльності саме Карпатського регіону: Франківська, Львівська і в тому числі й Закарпатська області. Ми повинні це змінити, – наголосив голова Держлісагентства.

Відтак зачитав накази за результатами аудитів, від 25.05.2022 в яких йдеться про звільнення: директора ДП «Довжанське ЛМГ» Олександра Шкарупа, ДП «Мокрянське ЛМГ» Миколи Кубинця, ДП «Ужгородське ЛГ» Ярослава Кополовця.

– На співбесідах всі говорять, що люблять лісову галузь, але коли приходить час відповідати, то люди йдуть на лікарняний та інші непристойні речі. Ці матеріали ми передамо до прокуратури області. Сподіваюся, винні будуть притягнуті до відповідальності, – зазначив Юрій Болоховець.

Далі голова Держлісагентства зачепив питання заробітних плат на Закарпатті серед працівників лісової галузі.

– Карпати – це найбільш лісиста площа нашої країни, 52% тут займають ліси. Тому в економічному плані ви маєте тримати передові місця. Утім ситуація тут зворотна. До прикладу, середня заробітна плата у працівника лісової галузі в Україні становить 17 тис грн. В ресурсному Закарпатті – 12,700 грн. Питання постає, де кошти?! – наголосив Юрій Болоховець.

12 тис грн по Україні – середня вартість деревини одного куба, без категорії. На Закарпатті буквально на всю деревину нижчі ціни, ніж по Україні. Якщо аналізувати ваші дані, то по квітень цього року ви заробили 190 тис куб деревини. Це на 88 тис менше, ніж за аналогічний період минулого року. Постає питання, що сталося? А я вам скажу: десятиліттями ваші підприємці, які працюють на лісозаготівельних роботах не тільки забирали ту деревину, яку вони зрубали, а ще й іншу. А коли всі вийшли на ринкові умови це стало невигідним.

Насамкінець голова Держлісагентства зазначив, що наразі в Україні виконується проект «Зелена країна». Нагадаємо, у рамках цього проекту йдеться про нові правила продажу деревини, які покликані ліквідувати «сірий» ринок в Україні. Зокрема, на електронних аукціонах – прозоро й без корупційних ризиків – має реалізовуватись 100% необробленої деревини.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини