121721
14:26 6.122021

Берегівський угорський театр став переможцем Всеукраїнського театрального фестивалю «ГРА»

Життя 5355

Закарпатський обласний угорський драматичний театр із виставою «Це дитя!» здобув перемогу у номінації «За найкращу драматичну виставу» на цьогорічному Всеукраїнському театральному фестивалі-премії «ГРА» (Great Real Art). Про це інформагентству МТІ повідомила директор благодійного фонду «Закарпатський обласний угорський драматичний театр» Едіна Шін.

Театр виступив із постановкою п’єси «Ця дитина!» сучасного французського драматурга Жоеля Помри. До складу цьогорічного міжнародного журі увійшли знані режисери та продюсери з п’яти європейських країн: Польщі, Литви, Нідерландів, Франції, Португалії, а також України.

За словами Едіни Шін, берегівські актори виступили з прем’єрою п’єси угорською мовою. Переклала твір на запрошення театру Жофія Рідег. Режисер постановки – Олег Мельничук. З огляду на пандемію фестиваль провели в онлайн-форматі. Виступ закарпатського театру угорською мовою супроводжували українські та англійські субтитри.

Національна спілка театральних діячів України заснувала фестиваль-премію «ГРА/GRA» чотири роки тому з метою об’єднати всі театри країни і презентувати їхні найкращі здобутки, визначити провідні тенденції та стимулювати розвиток українського театрального середовища. Як повідомила Едіна Шін, фестиваль проводиться на конкурсній основі, після подачі заявок відбір учасників тривав у кілька етапів майже протягом року.

Цього року організатори оголосили конкурс у шести загальних номінаціях – «За найкращу драматичну виставу»; «За найкращу виставу для дітей»; «За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу»; «За найкращу хореографічну виставу»; «За найкращу камерну виставу; «За найкращу пошуково-експериментальну виставу».

Церемонія нагородження переможців відбулася у Київському національному академічному театрі оперети 4 грудня.

«Ми змагалися з престижними театрами, друге місце, наприклад, зайняв, Одеський театр», – зазначила Едіна Шін. Вона також додала, що Закарпатський обласний угорський драматичний театр брав участь у фестивалі не вперше: у 2018 році увійшов до переліку 12 найкращих учасників.

«Це дуже велике визнання для нас. Це підтвердження того, що театральне мистецтво на Закарпатті представлено на високому рівні. Сподіваємося на подальші подібні успіхи», – наголосила директор, нагадавши, що угорський театр працює на Закарпатті вже протягом 28 років.

origo.hu

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах