118976
14:02 22.092021

На Берегівщині встановили скульптуру видатному Іштвану Сечені

Життя 6448

Постать науковця, політика та громадського діяча, засновника Угорської академії наук графа Іштвана Сечені відома далеко за межами Батьківщини. Розум, погляди та ідеали зробили з Іштвана Сечені національного героя, якого удостоїли епітету «Найвизначніший угорець».

Його пам’ять шанує й угорська громада Закарпаття, завдяки зусиллям якої, у селі Четфалва Берегівського району, було зведено дерев’яну скульптуру видатного Іштвана Сечені. За ініціативи ГО «ТУКЗ – КМКС» пам’ятник встановили на подвір’ї сільської ради до 230-ї річниці з дня народження графа Сечені.

За пропозицією графа почалося впорядкування річища Дунаю, збудований перший кам’яний міст, що з’єднав два береги річки, а відтак і міста Буду та Пешт. Ланцюговий міст у Будапешті названий в його честь, а премія Сечені – найвища державна нагорода в Угорщині в галузі науки та досліджень. Щодо зв’язку Іштвана Сечені із Закарпаттям, то тут він прослідковується у далекому 1847 році, коли граф приїхав до нашого краю подивитися як проходять роботи з регулювання русла річки Тиса.

Відкривав урочисте зібрання та вітав присутніх Аттіла Тар, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» у селі Четфалва. Після чого кілька слів про виконану роботу мовив й різьбяр Іштван Гергей, який півтора місяці присвятив створенню скульптури Іштвана Сечені. Митець розповів, що пам’ятник був виготовлений ще два роки тому, проте тоді не було нагоди його встановити. Наразі ж дерев’яний монумент Іштвана Сечені знаходитиметься в центральній частині населеного пункту, а його встановлення саме до річниці з дня народження графа стало символічним.

Йожеф Шін, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» у місті Берегово зауважив, що коли мова йде про графа Сечені можна сказати найголовніше – він був людиною, що прагнула господарського розвитку та модернізації Угорщини.

«Навіть для невеликих населених пунктів він зробив стільки, що ми маємо бути вдячні йому. Він був рушієм прогресу у свій час, виступав за зміни у багатьох сферах життєдіяльності, рух до нової епохи. Я радий, що пам’ять про Іштвана Сечені залишиться для наступних поколінь і в Закарпатті», – додав Йожеф Шін.

Крім того, з промовами на урочистостях виступили й Генеральний консул Угорщини в Берегові Матяш Сіладі та заступник голови Берегівської ОТГ Іштван Вінце.

На завершення заходу присутні поклали вінки до нової скульптури графа Іштвана Сечені, після чого мали нагоду насолодитись невеликою концертною програмою з виступами танцювальних та музичних колективів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах