109629
14:40 22.012021

Закарпаття готується до вакцинації від COVID-19

Життя 5753

1392 ліжко-місць в обласних закладах охорони здоров’я на Закарпатті під’єднано до кисню. На сьогодні 670 пацієнтів, а це майже 50% знаходяться у стаціонарних закладах.

Про це нині під час брифінгу розповів директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Анатолій Пшеничний.

– Загалом в області спостерігається тенденція до збільшення нових виявлених випадків COVID-19. Кількість госпіталізованих у стаціонар теж підвищується. Якщо за минулий тиждень 74 – це було пікове поповнення нових хворих, то зараз маємо понад 90. Утім, ми сподіваємося, що локдаун, все-одно матиме свої позитивні наслідки. Адже це не дало більш інтенсивного навантаження на медичні заклади. Щоденно, на 15-20% збільшилася летальність. Кілька днів тому на Закарпатті померло 9 людей за добу від коронавірусу, – розповів Анатолій Пшеничний.

У свою чергу обласний епідеміолог Вікторія Тимчик, поінформувала, що на Закарпатті триває кампанія із вакцинації проти COVID-19. Нагадаємо, наразі в області створено вісім мобільних бригад, які будуть займатися щепленням від коронавірусу. Створені вони при центрах з надання первинної медико-санітарної допомоги: Мукачівської ОТГ та району, Берегівського центру, Тячівського, Рахівського, Хустського, Ужгородського міського та Ужгородського районного.

– Наразі у нас проходить планування процесу вакцинації на першому та другому етапах. Загалом їх буде чотири. До 28 січня ми повинні надати ту кількість осіб, які є в групах ризику, а також тих осіб, які висловили бажання вакцинуватися від COVID-19. До 3-го лютого будуть сформовані поіменні списки тих, хто має бажання вакцинуватися. Відповідно буде сформована потреба на ці два етапи для нашого регіону. Разом з тим, були надані списки по холодовому обладнанні. Тобто всі етапи підготовки до вакцинації мали би завершитися 3-го лютого. З другого та по четвертий етапи будуть задіяні тимчасові пункти щеплень, при закладах охорони здоров’я. Утім поки що, інформації про те, яка саме вакцина буде доставлена в область немає, – розповіла Вікторія Тимчик.

Варто зазначити, що з 25-го січня на Закарпатті закінчують посилені протиепідемічні заходи, так званий локдаун. Утім, продовжує дію постанова про “помаранчеву зону”. У нас як і раніше діють ті обмеження, які діяли при цій зоні. Тобто мова про обов’язкове носіння маски, обмежені масові заходи, соціальну дистанцію тощо.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах