9999
12:07 12.072016

Скрегіт зубів

Життя 8058

Іноді з дитячої спальні можна почути дивні звуки – скрегіт зубів. Уже багато десятиліть існує поширена, але помилкова думка: якщо дитина скрипить зубами, у неї є глисти.

1441007923_uchenye-sovetuyut-spat-menshe

Насправді в таких малюків паразитів виявляють не частіше, ніж в інших.

Скреготіння зубами називається бруксизмом. На цю патологію страждають не тільки діти, але й дорослі. Розрізняють бруксизм нічний (уві сні) та денний, при якому протягом дня у відповідь на певне подразнення відбувається мимовільне стискання зубів.

Для нічного бруксизму характерний автоматичний скрегіт зубів із ритмічними тривалими скороченнями м’язів та значним стиранням зубів. Часто люди навіть не знають про те, що під час сну вони скриплять зубами і з подивом дізнаються про це від родичів. Напад бруксизму триває 10–15 секунд, періодично повторюється, інтервали між нападами неоднакові й індивідуальні для кожної особи. Під час скреготу зубами уві сні людина не прокидається. У період нападу дихання стає прискореним, може змінюватися артеріальний тиск, частішати пульс. Уранці часом відчувається зубний або головний біль, іноді – біль у шиї, плечах, спині, при жуванні. Удень спостерігаються сонливість, запаморочення, біль та дзвін у вухах, нервове напруження, депресивний стан. Характерними є розхитування й випадання зубів, поява тріщини емалі, пошкодження та випадання коронок, руйнування пломб, запалення ясен, порушення прикусу.

Крім неприємних звуків і відчуттів, бруксизм нерідко призводить до стирання зубів, утворення на них різних дефектів, захворювання ясен, проблем зі щелепними суглобами, болю в жувальних м’язах або головного болю. Бруксизм – явище досить неприємне, але він не вважається захворюванням, його можна поставити в один ряд із хропінням, лунатизмом, нічними кошмарами, тобто тими станами, які виникають мимоволі та дуже важко виліковуються. Це проблема не тільки у сфері стоматології, але й неврології, психології, отоларингології, гастроентерології. З точки зору психології причинами бруксизму є стреси, перенапруження, депресія, нервові переживання, які викликають порушення сну. Неврологічна основа – це розлад нервової системи, адже бруксизм часто поєднується з тремором, епілепсією, апное. Шлунково-стравохідний рефлюкс також нерідко виникає паралельно зі скреготінням зубами.

Проаналізувавши кілька тисяч випадків, медики помітили, що до скреготіння зубами схильні люди, які страждають на хворобу Паркінсона, хорею Гентінгтона, зловживають алкоголем, кофеїном, нікотином, снодійними, приймають наркотики. Інші фактори ризику – черепно-мозкова травма, зловживання жувальною гумкою, прийняття сильних антидепресантів. Крім того, було помічено, що частіше бруксизм спостерігається в людей, трудова діяльність яких вимагає граничної уваги.

Асоціація імплантологів України,

Василь ІВАЩУК,

лікар стоматолог,

м. Ужгород, вул. Руська,16

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах