9494
17:30 1.072016

Хуст поринув у цвітіння гібіскуса. Квітка краси і здоров’я приваблює туристів. ФОТО

Життя 5880

Квіт сакури в Хусті замінився ароматами нарцисів, а ті, у свою чергу, губускусом, тож наразі знову старовинні вулиці закарпатського містечка оздоблюють квітучі дерева.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Завезли китайські троянди до Закарпаття ще чехи у 30-х роках. Відтоді краяни полюбили красиву і корисну рослину і висаджують її і на городах, і на вулицях.

-Для мене низькорослі кущоподібні насадження не просто візуальна насолода, але ще й рослина, яка зцілює багато недуг. Кажуть, що цвітом гібіскусу можна вилікувати рак шкіри. Проте наша родина за допомогою чаю з бутонів чистить організм від шлаків та шкідливих мікроорганізмів. Гібіскус виводить, до речі, і целюліт. Тому я завжди струнка і в мене хороший настрій, – каже для редакції новин «Карпатського об’єктива» господиня з Хуста Марія Пилип.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Чи справді гібіскус може лікувати різноманітні захворювання ми вирішили поцікавитись у травниці і фітотерапевта Олесі Ковач.

-Не дарма рослину родини мальвових називають і квіткою любові, і красивих жінок, і домашнім аптекарем. Я готую з неї різні маски для обличчя. Гібіскус може справді омолоджувати шкіру. Не дарма китайські жінки, звідки фактично рослина родом, старіють дуже пізно і довго залишаються привабливими для чоловіків, – каже пані Олеся.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

До речі, зі слів фітотерапевта, у Індії гібіскус вважається священною рослиною і ним оздоблюють храми.

-Не дарма на Сході квітку так цінують. Висушені і перемелені пелюстки я завжди зберігаю вдома у вигляді порошку. З нього готую різні настоянки. Скажімо, якщо до двох столових ложок порошку додати половину ложки лимонного соку і трохи кокосового молока, а суміш нанести на голову, волосся перестане бути ламким, натомість «оживе», стане гладким і «слухняним» при розчісуванні. А як косметичний засіб натираю на терці огірок і змішую з ложкою порошку. Суміш наношу на обличчя на 10 хвилин. Для жирної шкіри можна додати кілька крапель горілки. Така маска робить шкіру пружною і очищає сальні залози, – ділиться секретами хустянка.

Є, між іншим, у Хусті і гібіскус-рекордсмен, якому вже майже 60 років. Правда, він іще не розквітнув, утім його 82-річний господар, Андрій Сура каже, що рослина є справжньою сімейною реліквією, адже посадив він її після народження сина-первістка.

Слід зазначити, що «раєм» для гібіскуса в місті над Тисою є вулиця Карпатської України. Туди, до старовинного чеського містечка, фотографувати та малювати архітектурні композиції та рослинну оазу завжди з’їжджається у липні чимало гостей із різних регіонів України та із-за кордону.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах