93702
11:22 1.112019

Такої графіки Хуст ще не бачив: у місті відкрилася ексклюзивна художня виставка. ФОТО

Життя 8341

31 жовтня у Хустській міській картинній галереї відбулося відкриття виставки під назвою “Графіка”. Близько шести десятків ексклюзивних робіт представили на розсуд хустської публіки вісім чарівних мисткинь: Діана Добош-Брода, Маріанна Гаврило, Альона Стасюк, Маргарита Тегзе, Любов Шпак, Валерія Чука, Валентина Костьо із Виноградівщини та Марія Ковач із Хустщини. До графічного вернісажу приєднався і єдиний у цьому жіночому колективі чоловік-митець – Олександр Маринич.

Відкрив виставку вітальним словом директор Хустської міської картинної галереї Орест Цюпко.

“Ця виставка є яскравим підтвердженням того, що і графіка може бути цікавою та різноманітною. Загалом такі виставки є рідкістю не тільки у нашій галереї. Ми звикли до живопису, а графіки, на жаль, завжди мало, адже далеко не кожному під силу займатися саме цією специфічною технікою, що вимагає величезного терпіння, копіткої праці, знань тощо.

Дуже приємно, що до експозиції долучаються молоді митці. Дякую авторам за натхнення, творчий запал. Сподіваюся, що ця осіння виставка стане традиційною для нашої галереї”, – поділився думками директор галереї Орест Цюпко.

Опісля своїх колег по мистецькому цеху представила керуюча виставковою залою “Імпасто” у Виноградові Валентина Костьо.

“Я дуже рада перебувати тут, адже завжди активно стежу за мистецьким життям Хуста, зокрема за подіями, що відбуваються у міській галереї. Щиро дякую всім, хто завітав на нашу експозицію”, – звернулася до присутніх пані Валентина й коротко представила авторів виставки.

Так, єдина представниця Хустщини – Марія Ковач із с.Золотарьово – багато років займається саме графікою, бере активну участь у пленерах, різних виставках.

“Роблю те, що люблю, люблю те, що роблю. Дякую за запрошення взяти участь у цій багатогранній виставці. Тут направду зібрано багато різних стилів, поєднано різні почерки”, – поділилася художниця.

На прохання журналістів пані Марія, яка, до речі, є членом народного творчого об`єднання “Митець Верховини”, розповіла кілька слів про свою автобіографічну роботу під назвою “Думки”, яку й представила на виставці.

“Думки – це серія робіт-автопортретів настрою. Ось ця представлена картина – найсвіжіша, над нею працювала два тижні. Вона передає весь спектр думок – від веселих до гнітючих, які так чи інакше інколи опановують нас. У роботі використовувала туш, перо й чорні лінери.

Пам`ятаю, над першою роботою трудилася близько року. Вона була досить складною: насичена декором, плямами, та з кожним роком, як то кажуть, і рука легше працює, і думки краще стеляться”, – поділилася пані Марія.

А ось інша авторка – Діана Добош – дизайнер-графік, викладач образотворчого мистецтва у Виноградівській дитячій школі мистецтв ім.Б.Бартока. Має багато хобі. Наразі жінка захоплюється вирощуванням кактусів, а саме оформленням флораріумів з кактусів та сукулентів, тож не дивно, що і у творчому доробку з`явилася графіка на цю тематику. До слова, її кактуси припали до душі не одному відвідувачу.

Маріанна Гаврило – викладачка образотворчого відділу Виноградівської школи мистецтв ім.Б.Бартока. Активно поєднує педагогічну діяльність з творчістю. На виставці художниця представила портрети – останнім часом захоплюється академічним малюнком олівцем. Також пані Маріанна – чудова майстриня: виготовляє ексклюзивні ляльки-мотанки, займається писанкарством. Як кажуть, талановита людина – талановита у всьому.

Альона Стасюк – директорка школи мистецтв у с.Широке. Має специфічний графічний, плакатний почерк. Захоплюється геометоричною тематикою. Роботи – цікаві, варті уваги.

Наймолодша учасниця – Вероніка Чука – учениця 10 класу. За межами Виноградівщини виставляє свої роботи вперше. Дівчинка активно працює над своїм стилем, простежуються ексклюзивний творчий почерк. Багато у чому, зізнається, завдячує своїй наставниці – Маріанні Гаврило.

Олександр Маринич – єдиний представник когорти чоловіків-митців – у минулому викладач фізики. Однак уже багато років закоханий у графіку й, здається, це взаємно. Роботи – неординарні, свіжі.

На жаль, не змогли приїхати на відкриття виставки ще дві художниці – Маргарита Тегзе – представниця творчого об’єднання “Митець Верховини”, головна архітекторка Виноградівського району, авторка пастельних робіт, та мисткиня-викладачка Любов Шпака, котра презентувала ексклюзивні акварельні роботи.

“Творити для мене так само легко, як жити. Люблю графіку. Мої роботи – це серія полотен під назвою “Служниці Теракоти ”, – наостанок поділилася кураторка виставки Валентина Костьо, презентувавши поціновувачам мистецтва направду оригінальний творчий доробок.

Високо оцінили рівень графічної експозиції й привітали гостей із її відкриттям член Національної спілки художників України Ласло Гайду, голова народного творчого об`єднання “Митець Верховини” Валерій Дьордяк, член Національної спілки журналістів, фотомитець Василь Деяк.

“Графіка – це одна із найскладніших технік. Тут одним кольором потрібно передати все: і об’єм, і тональність, і багатогранність фігури. Тут треба бути справжнім майстром, аби показати всю красу. Вітаю з відкриттям виставки. Бажаю, щоб вас ніколи не покидала муза, аби завжди хотілося творити”, – звернувся до колег Валерій Дьордяк.

“Роботи цих дівчат мене вразили. Таку графічну виставку в Хусті я не пам’ятаю. Тут є поєднання природи і людської фантазії. Тут є певна графічна філософія. Виставка – однозначно цікава й варта уваги, дякую за неї”, – поділився враженнями Ласло Гайду.

Тож усі бажаючі мають чудову нагоду прислухатися до поради знаного митця й відвідати графічну виставку, яка триватиме у Хустській картинній галереї до 16 листопада.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах