93331
14:52 24.102019

Безкоштовні вакцини від дифтерії, карантин та очікування індійських сироваток: в Ужгороді засідала протиепідемічна комісія

Життя 3812

У четвер, 24 жовтня, відбулося засідання міської протиепідемічної комісії, щодо посилення заходів та настороженості у зв’язку з виявленням дифтерії в іноземних студентів УжНУ.

У заході взяли участь: міський голова Богдан Андріїв, директор КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня Закарпатської обласної ради» Михайло Поляк, очільниця комунального некомерційного підприємства «Ужгородський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Тетяна Козак, перший проректор ДВНЗ «Ужгородський національний університет» Олександр Сливка, заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак, начальник управління охорони здоров’я Ужгородської міської ради Василь Решетар та очільниця управління освіти міста Наталія Мухамедьянова. Також на засідання комісії був запрошений Роман Родина, головний лікар Українського центру контролю та моніторингу захворювань МОЗ України.

– Ми не замовчуємо той факт, що в Ужгороді зафіксовані випадки дифтерії. Для цього ми зібрали комісію щоби знати повну картину і прийняти всі необхідні міри для профілактики та запобігання розповсюдження цього небезпечного захворювання, – наголосив насамперед міський голова.

У свою чергу начальник управління охорони здоров’я Ужгородської міської ради Василь Решетар розповів про випадок з іноземним студентом у якого діагностували дифтерію, а також про те, що наразі цей діагноз підтверджений ще у чотирнадцяти осіб.

– Спалах можна зупинити тільки вакцинацією, – наголосив лікар. –  Щепленням потрібно забезпечити усіх. Особливо у великих колективах. У першу чергу: викладачів та студентів УжНУ, працівники супермаркетів,  водіїв громадського транспорту тощо. Вакцинуватися усі будуть безкоштовно! Наразі вакцина є у достатній кількості! Нам було перерозподілено 8 тисяч доз вакцини.

Директор КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня Закарпатської обласної ради» Михайло Поляк розповів, що було обстежено 121 студента та 2 осіб, які контактували з хворим. У 44 людей взяті матеріали для лабораторного дослідження.

– Добре що ці 15 хворих у легкому стані. Ми вже використали 8 доз протидифтерійної сироватки, яка у нас була наявна. Думаю, зараз потрібно дозволяти усім вакцинуватися: студентам-іноземцям, а також мешканцям, які не проживають в Ужгороді.

У свою чергу керівництво Ужгородського національного університету через спалах дифтерії серед студентів звернулося до Посольства Індії в Україні з проханням допомогти з терміновою доставкою  протидифтерійних сироваток. Про це сьогодні під час засідання міської протиепідемічної комісії повідомив виконуючий обов’язки ректора УжНУ Олександр Сливка.

За його словами, буквально перед засіданням протиепідемічної комісії він підписав звернення, адресоване Посольству Індії в Україні, з проханням допомогти в ситуації, що виникла зі спалахом дифтерії в Ужгороді. Сливка уточнив, що це була ініціатива директора Закарпатської обласної клінічної інфекційної лікарні Михайла Поляка.

– Листа відправлено електронною поштою. Вже навіть, наскільки мені відомо, знайдено людину, яка зможе терміново привезти ці сироватки в Україну, – додав в. о. ректора.

Присутній на засіданні комісії Поляк повідомив, що, за приблизними підрахунками, потрібно 100 флаконів протидифтерійної сироватки, а це – 10 тисяч доз.

За словами Тетяни Козак, тільки за три години цього дня в Ужгороді вже вакцинувалося 450 осіб. Наразі безкоштовна вакцина наявна, як у 8-ми амбулаторіях міста, так і в приватних клініках.

Містян просять ставитися відповідально до свого здоров’я, а відтак вакцинуватися і звертатися до лікарів при перших симптомах.

Христина БІКЛЯН

Читайте також: Адреси сімейних амбулаторій в Ужгороді, де можна вакцинуватися від дифтерії

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах