93187
18:11 22.102019

Мукачівські тарифи на воду та хто повинен платити за повірку лічильників

Життя 13092

Робота МКПП «Мукачівводоканал» уже не вперше стає топовою темою для обговорень серед мукачівців. Чимало містян вважають тарифи на послуги завищеними, а якість обслуговування не на найкращому рівні.

Марія Мосейко – мукачівка:

«Я не задоволена роботою «Мукачівводоканалу», бо тарифи підняли, а інструментів, із чим людям працювати, – нема. В мене син робить у цій установі, так от, він усі інструменти з дому несе. Тому завжди перед тим, як вони планують піднімати ціну на воду, нехай для початку забезпечать людей спецодягом та інструментами. Бо щось не зрозуміло мені, куди ті гроші діваються і чому ціна піднімається. А от повірка лічильників має бути за рахунок «Мукачівводоканалу», а не за рахунок споживача», – каже жінка.

Пані Зіта – мукачівка:

«Ну, якщо тариф залишиться хоча б такий, яким є наразі, то нехай би було. А я так чула, що планують підняти до 28 гривень, то це вже багато. Бо сервісу немає, а ціна росте. У нас вода взагалі по годинах, тому люди про запас постійно набирають. Так використовується набагато більше, аніж якщо б вода йшла весь день.

Чому в Мукачеві знову заговорили про вартість повірки лічильників та чи планують у місті піднімати тарифи на воду, розповів в ексклюзивному інтерв’ю начальник МКПП «Мукачівводоканал» Ігор Федорняк.

Нещодавно в Мукачеві знову підняли тему – хто має платити за повірку лічильників: установа, що надає послугу, чи споживач. У чому причина такої активності?

Відповідно до законів «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» і «Про метрологію та метрологічну діяльність» встановлено – повірка лічильників, яка відбувається один раз на чотири роки, має відбуватись за рахунок абонента. Тобто, законом це передбачено. А прецедент, про який ви кажете, стався після того, як в одній із газет, за 26 липня, вийшла стаття, що Вищий Касаційний суд України зобов’язав КП «Покровськводоканал» повірити лічильники за свій рахунок. Ця справа тягнулася з 2011 року, тобто до вводу в дію закону про ЖКП, метрологію і комерційний облік. Хочу зазначити, що закон «Про комерційний облік» був введений у дію 22 червня 2017 року. Тобто, ця одна стаття наробила багато галасу, ніби не потрібно платити за повірку, і викликала хвилю обурення. А це був один такий випадок. Тому ми тепер прийняли рішення – частіше інформувати громадян про те, що повірка лічильників – платна.

Яка ціна повірки лічильників води на сьогодні?

Відповідно до калькуляції, розробленої нашим економічним відділом, на підставі наших прямих витрат на роботу зі зняття, повірки та встановлення лічильників сума становить – 461 гривню для населення і близько 700 гривень для комерційних об’єктів. Що включає повірка? У нас є лабораторія, ми запрошуємо метролога, який має своє клеймо і в його присутності робиться повірка лічильника та визначається, чи придатний він для подальшого використання. Ми постійно виставляємо інформацію щодо вартості повірки лічильників на наших інтернет-ресурсах та вивішуємо в сервісному центрі.

Нещодавно у «Мукачівводоканалі» планували підняти тарифи на воду та водовідведення. Цій новині мукачівці не надто зраділи – влаштували акцію протесту. Чи відбудуться все ж зміни?

Хочу зазначити, що підняття тарифів – не відбудеться! Про це повідомили, 25 вересня, на сесії Мукачівської міської ради. Але я хочу сказати, хоч ми і відмінили підняття тарифів, місто все одно буде нас дотувати: у нас є витрати на електроенергію, на заробітну плату та інше. Тобто, нам доводиться забирати ті кошти, які планувались на лікарню, асфальтування дороги чи оновлення дитячого майданчика. Ми все одно наші кошти отримуємо. А щодо акцій протесту, то такі дії громади вважаю популістськими, бо я сам виходив до тих, які зібралися на мітинг, і запитав – скільки людей проти. Мені надали списки, де було вказано – 500 громадян Мукачева. А це менше 1% населення міста. Тому я не можу брати до уваги такі заяви, бо вони не відображають думку більшості мукачівців.

Чи означає це, що підвищення тарифів все ж відбудеться?

Для того, аби ми могли робити модернізацію та давати зарплатню нашим працівникам, ми мусимо десь ті кошти брати. Хочу зазначити, що середня заробітна плата у «Мукачівводоканалі» становить 6 тисяч 620 грн. Я не думаю, що ще хтось захоче йти до нас працювати. Наразі ми просто виживаємо. Законом нам дається змога розробити новий тариф, і ми зараз над цим працюємо. І цей тариф не буде дешевшим, ніж ми пропонували раніше, він буде дорожчим. Попередньо, ми вказували ціну – 26 гривень за 1 куб. Але, я думаю, реально на сьогодні – це 31 гривня за 1 куб. Це – реальна ціна, щоб ми могли покривати усі наші витрати.

Щодо боржників, то ви почали оприлюднювати списки тих, хто має заборгованість. Про яку суму йде мова та чи дає така методика результати?

Так, у нас другий тиждень проходить акція – ми вивішуємо списки усіх боржників на нашому інтернет-ресурсі. Також маємо право відключати боржників від водопостачання та водовідведення. Населення Мукачева боргує МПКК «Мукачівводоканал» – 16 з половиною мільйонів гривень. Це ті кошти, які ми реально заробили, але не отримали. Це ті кошти, які я міг би дати своїм працівникам та покращити сервіс. Але, на жаль, ми маємо ці борги. Тому наступний наш крок: ми оприлюднюємо усі списки та згідно із законом будемо відрізати від водопостачання та водовідведення. Ці кроки – складні, але по-іншому ми не можемо забрати наші гроші.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах