92280
16:38 7.102019

Опалювальний сезон не за горами: як грітимуться закарпатці цієї зими

Життя 4874

В Україну непомітно підкралася осінь, а незабаром настане й зима. Синоптики вже зараз лякають страхітливими прогнозами про аномальний холод та рясні снігопади. Чи справдяться вони, покаже час. Утім українцям потрібно бути готовими до будь-яких сценаріїв погоди. Оскільки насолоджуватися теплом залишилося недовго, варто подумати про тепло у своїх оселях.

В уряді анонсують, що запаси газу в українських підземних сховищах перевищили 20 млрд куб. м. Тобто, план по запасах газу на зиму виконаний і дозволяє Україні пройти опалювальний сезон навіть на випадок припинення Росією транзиту.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

– Сьогодні вже можна сказати – плани із підготовки до непростої зими нам вдалося повністю виконати. Хочу подякувати всім, хто допоміг знайти для цього фінансові ресурси, хто забезпечив закупівлю газу і його закачування в підземні сховища, – написав він. Щоправда для промисловості ціни на газ, скоріш за все, здорожчають на 5%.

Закарпатська область першою в Україні відмовилася від централізованого тепла й повністю перейшла на автономне. Тож індивідуальною системою обігріву тут нікого не здивуєш. У 80% мешканців обласного центру встановлені саме газові котли.

Наразі про підвищення ціни на газ для споживачів не йдеться. Поки що вони залишаються на стабільному рівні. Варто зазначити, що 1 вересня 2019 року ціна на природній газ для закарпатців становить 6, 56 грн за 1 куб. м.

Зрив опалювального сезону?

Утім опалювальний сезон далеко не у всіх закладах Закарпаття може успішно розпочатися. Як повідомив під час прес-конференції голова правління АТ «Закарпатгаз» Віталій Шатило, під загрозою зриву перебуває початок опалювального сезону в гуртожитках Мукачівського аграрного та Мукачівського кооперативного торговельно-економічного коледжів, а також у школах №1 та №2, що в Іршаві.

Пояснюючи ситуацію, що склалася із цими навчальними закладами, Віталій Шатило зазначив, що три підприємства Закарпаття, які виробляють теплову енергію, досі не включені до реєстру жодного постачальника. Відповідно до чинного законодавства, АТ «Закарпатгаз» не має права здійснювати розподіл природного газу таким споживачам. Йдеться про Мукачівський аграрний коледж, Мукачівський кооперативний торговельно-економічний коледж та КП Іршавської міської ради «Тепло-місто».

– Коли ми говоримо про готовність до опалювального сезону, то маємо розуміти, що готовими мають бути не лише оператори газорозподільних мереж, але й споживачі. Внесені минулого року зміни до кодексу газорозподільних мереж зобов’язують нас, як оператора ГРМ, за дорученням постачальника, здійснювати відключення таких споживачів. Звертаємося до власників згаданих теплопостачальних підприємств та наголошуємо на необхідності їх включення до реєстру споживачів на весь період опалювального сезону, – зазначив голова правління АТ «Закарпатгаз» Віталій Шатило.

Крім того, на Закарпатті 565 підприємств досі не облаштували лічильники засобами дистанційної передачі даних. Такі модеми необхідно встановлювати в установах з обсягами споживання більше ніж 10 тис. куб. м газу на рік, або на лічильники типорозміром G-10 та більше. Такі прилади надсилають дані про обсяги споживання газу до АТ «Закарпатгаз» щоденно. Це необхідно для належної організації добового балансування природного газу на внутрішньому ринку України, яке стартувало 1 березня 2019 року. Якщо вимоги законодавства не будуть виконані, такі установи не отримуватимуть газ. Тож керівники підприємств повинні усвідомлювати свою відповідальність у цьому питанні.

Що стосується побутових споживачів, то варто наголосити, що перед початком сезону кожен споживач має залучити спеціалістів і провести технічне обслуговування (є ряд підприємств в області, в тому числі і АТ «Закарпатгаз», які мають ліцензію на виконання таких робіт). У першу чергу в помешканнях слід перевірити димові і вентиляційні канали та, у разі необхідності, провести їх очистку.

Тверде паливо – завжди в моді

Останніми роками дуже популярними залишаються твердопаливні котли. Принаймні власники великих приватних будинків надають перевагу саме їм. Адже давно відомо, що нині такі котли наблизилися до рівня газових: обладнання має регулятори температури, запобіжну арматуру, вони прості й доступні в експлуатації.

Причому такий котел може бути й основним, і резервним (тобто додатком до вже існуючої системи опалення) та працювати не лише на опалення, але й на підігрів води в бойлерах.

Якщо говорити про економію, то тверде паливо є дійсно дешевшим, ніж газ. Дрова бувають трьох типів – залежно від їх теплотворної здатності. Перша, це так звана тверда група, – дуб, береза, ясен, клен. Вони при спалюванні виділяють більше теплової енергії. До другої групи належать хвойні дерева і вільха. Найменшу теплотворну здатність мають м’яколистяні породи, зокрема тополя.

– Щороку ми закуповуємо тверде паливо. Цьогоріч вже подбали про те, щоб узимку нам було тепло і придбали КАМАЗ дров. Це вийшло нам дорожче, ніж минулого року. За машину букових довелося викласти 6500 грн. Сподіваюся, що цього вистачить аж до весни, – розповідає житель Мукачівщини Михайло Калинич.

Як варіант, можна купувати дрова не тільки у приватних підприємців, але й через лісництва. Кубометр дров паливних для населення в лісництвах та лісових господарствах реалізується по кожному району окремо.

Окрім твердопаливних та газових котлів, є безліч інших видів опалення – повітряне, водне чи електричне. А ще є безліч варіантів альтернативного палива. Який обрати – залежить тільки від вас. Для цього потрібно проаналізувати стан своєї оселі та підрахувати, що ж вигідніше.

Насамкінець варто зазначити, що закарпатці можуть заощадити на оплаті за опалення, оформивши субсидію. Тож не гайте часу, адже, як то кажуть, готувати сани потрібно влітку!

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах