92015
14:11 1.102019

В Ужгороді пройшов середньовічний фестиваль «Срібний Татош. Епоха Другетів». ФОТО

Життя 4017

Ужгород знову підтвердив свій статус фестивальної столиці України. Адже відомий вже не тільки на Закарпатті, а й за його межами фестиваль «Срібний Татош. Епоха Другетів», який традиційно проходив у чинадіївському замку на Мукачівщині, цьогоріч змінив свою географію і у суботу, 28 вересня, пройшов саме у місті над Ужем на території Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту.

Під час офіційного відкриття Василь Коцан, директор Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту і за сумісництвом співорганізатор фестивалю, зазначив: «Ми дуже раді, що цього року саме ми приймаємо «Срібний Татош» і раді всіх вас тут бачити. Сподіваємося, що всім сподобається це свято і ви поринете в епоху середньовіччя та отримаєте незабутні емоції».

Один із ідейних натхненників і також співорганізатор, відомий популяризатор нашого краю Федір Шандор зауважив: «Я б хотів привітати всіх присутніх зі справжнім днем Ужгорода, адже наше місто святкувало свій день народження саме 27 вересня на свято Воздвиження Хреста Господнього, тому сподіваємося, що тут не буде жодної політики, економіки чи ще чогось і ми дійсно повернемо Ужгороду його день.

Я дуже хочу подякувати всім волонтерам, які допомагали нам у організації фестивалю. І подяка всім тим, хто підтримав саму ідею проведення цього свята в Ужгороді. Як бачите, ми серйозно підготувалися – тут є кілька локацій і ви точно залишитеся задоволеними.

Ще окремо хочу подякувати Ордену святого Миколая і безпосередньо Йосипу Бартошу, який «вирвався зі свого замку» і привіз до нас своїх лицарів!»

Справжній фахівець із відновлення замків, відомий художник Йосип Бартош підсумував офіційне відкриття, зазначивши наступне: «Дуже радий вітати всіх тут на святі. Ви знаєте, коли ми розпочинали цей фестиваль, ми і подумати не могли, що він буде розширювати свою географію. Ми вважали, що це буде містечкове дійство, яке буде збирати фанів і вузьке коло тих, хто обізнаний з цією темою. Але вийшло не так. І ми дуже раді цьому! Ми раді, що тут всі гості зможуть поринути у епоху середньовіччя, можуть приміряти на себе амуніцію справжніх лицарів, відчути справжній смак того часу. Я щиро бажаю всім отримати неймовірні враження та емоції і гарно провести час!»

Після офіційного відкриття фестивалю всі гості були запрошені на лицарські бої під самими стінами Ужгородського замку, де команди лицарів змагалися у вправності володіння зброєю та командній роботі. По їх завершенню під постріли справжніх гармат центр уваги перемістився знову до скансену. Там розпочалися середньовічні танці. До речі, танці можна було побачити завдяки гостям, які приїхали зі Львова. Дівчата з «Княжої забави» спочатку представили свою програму на сцені, а згодом уже всі охочі змогли спробувати свої вміння у майстер-класі під їхнім керівництвом.

Паралельно з цією локацією, зовсім поряд, можна було спробувати себе у якості Робіна Гуда, а саме постріляти зі справжнього лука в мішень. Також на території краєзнавчого музею тривали й інші середньовічні забави – метання списа, тематичні ігри, проходив «Середньовічний ярмарок», де можна було придбати різні смаколики та сувеніри. Крім цього, тут працювало ремісниче містечко та дитячий майданчик «ТАТОШИК», а також кухня. Всі бажаючі могли зробити фото в обладунках та взяти участь у різноманітних майстер-класах.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах