9073
19:17 27.062016

Подорожуючи Закарпаттям. Піднебесний Перенизь: життя на відшибі. ФОТО

Життя 10139

Присілок Перенизь – один з 15 міні-осідків, які адміністративно підпорядковуються Синевирсько-Полянській сільській раді, що на Міжгірщині.

Perenuz

Розташований високо в горах, з усіх боків обперезаний смерічками, за 27 км від райцентру та 4 км від СинПоляни. Його висота над рівнем моря сягає тисячу з гаком метрів.

Perenuz1

Це найхолодніший населений пункт Закарпаття. Звідусіль дмуть холодні вітри. Із садовини дозріває дика груша, яблука, черешні.

Торік я побувала в Перенизі 31 липня. Тоді черешні тільки почали достигати.

Perenuz2

«Це ще невелика біда, – кажуть люди. – Біда – хижі звірі. Вовки полюють не лише за вівцями, а і за своїми свійськими побратимами, особливо взимку. Торік за три тижні сіроманці з’їли на прив’язі трьох собак-сторожів обійсть, а протягом року – аж 43 псів».

Читайте також: Подорожуючи Закарпаттям: колоритний Липовець. ФОТО

Perenuz1112

«Ведмежий кут» дуже люблять туристи та кіношники – тут знімали фільм про Олексу Борканюка «Легенда про безсмертя» та багатосерійний фільм «Два брати». Багато перенизян було задіяно у масовці.

Perenuz3

У 47 дворах проживає понад 200 людей. Якщо не кожна друга, то кожна третя сім’я – багатодітна. Школярі ходять пішки 4 км до школи у СинПоляну. Хати – невеликі і невисокі зруби. Огорожею слугують паралельно прибиті цвяхами до кола тонкі дерев’яні ляці.

Perenuz4

Хоча з благ цивілізації тут є тільки електрика, але люди міцно тримаються свого кореня. Вирощують картоплю, утримують овець, одиниці – корови, благо, що є молоко, сир, бринза. Хліб печуть у печі або бловдері. Кінь – найкращий помічник у господарстві, а також транспортний засіб.

Perenuz5

63-річний Федір Калинич тут народився і виріс. Тут живуть його діти, онуки: дітей – 7, онуків – 13. Каже, що хоча жити і важко, але звідси не хоче нікуди їхати, бо це земля його дідів і прадідів.

Perenuz6

Одну хату облаштував для туристів, створив музей старожитностей, в якому зібрав чимало речей, якими користувалися у побуті діди-прадіди. Туристи залюбки слухають розповіді пана Федора про музейні експонати та життя на відшибі у далеких горах і переповідають своїм знайомим, друзям про колоритний Перенизь.

Perenuz7

Тетяна Грицищук, фото автора

Perenuz11

Присілок Перенизь

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах