90622
11:59 13.092019

У столиці Закарпаття відкрився Чеський центр. ВІДЕО

Життя 6780

12 вересня в рамках святкування Дня міста в серці Ужгорода – історико-архітектурному комплексі «Совине гніздо» відбулося офіційне відкриття представництва Чеського центру в Києві при Посольстві Чеської Республіки в Україні.

На заході були присутніми представники міської влади, а також директорка Чеського центру в Києві Луція Ржегоржікова, представники ЗМІ та Ужгородського національного університету, а також багато відомих ужгородців.

Модератором відкриття виступила координаторка представництва Чеського центру в Ужгороді Любов Павлишин, яка у вступному слові зазначила наступне: «Чеський центр – це є представництво Міністерства закордонних справ Чеської республіки і є представленим у більшості країн Європи. В Києві такий центр працює вже багато років і є у структурі посольства Чеської республіки в Україні та, відповідно, займається культурними і освітніми проектами. Сьогодні, в рамках нашого відкриття ми також презентуємо тематичну виставку під назвою «За вашу і нашу свободу 1968-2018 рр.».

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв привітав присутніх та зазначив: «Дякую Чеському центру, що нагадує про такі важливі історичні події, які не можна забувати, про тих, хто не боявся висловлювати свою позицію. Особливістю цієї виставки є й те, що нею ми розпочинаємо святкування 1126-ї річниці Ужгорода та 100-річчя офіційної назви міста. Я щиро вдячний усім, хто долучився до організації відкриття Чеського центру і цієї виставки в нашому місті».

До присутніх звернулася і директорка Чеського центру в Києві Луція Ржегоржікова. Вона, зокрема, розповіла про можливість вивчення чеської мови на сертифікованих курсах від центру. Так, пані Луція зазначила: «Я вдячна всім за це свято для всіх нас. Особливо, пані Любові Павлишин, яка і буде нашою правою рукою тут – в Ужгороді.

Ми також офіційно відкриваємо курси чеської мови в Ужгороді, крім цього на базі центру ужгородці будуть мати можливість глибше пізнати нашу культуру через чеських митців, істориків та журналістів, яких ми будемо регулярно запрошувати до вас. Також, тут буде постійно присутнім носій чеської мови для того, щоб всі ви могли краще навчатися.

Відкриття нашого центру співпало з святкуваннями Дня Ужгорода і думаю, що це не випадковість. Я дуже рада, що саме ми розпочали ваше свято. І щиро дякую всім нашим партнерам без яких цей захід був би неможливим».

Відома мисткиня – ужгородка Ліна Дехтярьова, яка за сприяння Чеського центру вже мала можливість реалізовувати власний проект зазначила: «Я дуже вдячна і пані Луції (Ржегоржіковій – авт.) і загалом Чеському центру за можливість протягом двох місяців досліджувати модерну архітектуру чеського міста Брно. Завдяки саме таких центрам ми стаємо набагато ближчими до справжньої Європи».

Підсумовуючи, можемо зазначити, що на 24-х стендах всі бажаючі зможуть ознайомитися з біографіями людей, які були репресовані радянською системою. Здебільшого це маловідомі постаті, але їхні біографії також заслуговують на те, щоб всі про них знали. Зокрема, тут є інформація й про ужгородця Романа Гриня, який теж брав участь у протестах проти вводу радянських військ до Чехословаччини у 1968 році.

Триватиме виставка протягом двох тижнів.

Юрій КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Ужгородку судитимуть за організацію незаконного грального закладу
09:11
Всі новини