90353
08:54 9.092019

На Рахівщині пройшов ХІХ-й гастрономічний фестиваль-ярмарок «Гуцульська бриндзя»

Життя 6384

Величезна кількість туристів із різних куточків України, заповнені вщерть готелі, садиби та хостели, тисячі вишиванок найрізноманітніших стилів, десятки тонн бринзи та інших продуктів вівчарства – так коротко можна охарактеризувати гастрономічний фестиваль-ярмарок, «Гуцульська бриндзя», що відбувся в неділю в Рахові. Свято повернення вівчарів із полонин, яке по праву вважають найкращим фестивалем Закарпаття, відзначили вже вдев’ятнадцяте. Із часу заснування в 2000-му році його не проводили тільки раз – у 2014-му.

А розпочався фестиваль із відкриття бербениці зі свіжою бриндзею, якою частували всіх охочих. Відтак під заклик трембіт традиційна святкова хода на конях, возах та пішки рушила з центру Рахова до амфітеатру «Буркут», де села району встановили власні садиби, в яких змагалися на краще приготування вівчарських страв.

Звертаючись до організаторів, учасників та гостей фестивалю, голова облдержадміністрації Ігор Бондаренко в своїй вітальній промові наголосив:

– Я хочу подякувати рахів’янам за те, що завдяки їхнім зусиллям і старанням свято стало традиційним і привабливим для туристів, а Рахів перетворився в центр ушанування вівчарської справи не тільки на Закарпатті, але й по всій Україні. Дякую за те, що традиції вівчарства, які закладені в гуцульському краї багато століть тому, зберігаються й продовжуються. Саме завдяки цьому на Закарпатті є вівчарство…

Символом «Гуцульської бриндзі» традиційно є полонинська ватра, яку щоразу, коли вівчарі повертаються з полонин, запалюють на фестивалі. Виконати цю місію доручили почесним гостям – керівництву області, району та найкращим вівчарям.

Після запалення ватри учасники та гості фестивалю змогли оглянути 21-у сільську садибу, кожна з яких приймала всіх охочих. Виробники унікального продукту – овечої бриндзі, яка першою серед українських продуктів претендує на отримання європейської марки географічного зазначення, взяли участь у спеціальному конкурсі. Для оцінювання було представлено 20 зразків цього продукту. Найсмачнішою визнали бриндзю членів Асоціації виробників карпатських високогірних сирів – Юрія Лазоряка, Василя Варги, Олексія Молдавчука, Дмитра Шушмана і Миколи Рошка.

На фестивалі провели також майстер-класи з доїння овець, приготування традиційного сиру-будзу, а голови полонинських управ змагалися в приготуванні традиційної гуцульської страви – кулеші з бриндзею. При цьому журі оцінювало не тільки смак і вигляд страви, але і її подавання до столу.

Зірковими учасниками святкового концерту стали заслужена артистка України Світлана Весна, заслужений артист України Павло Доскоч, учасниця телешоу «Голос країни» Оксана Романюк, супер фіналіст телешоу «Голос країни» Михайло Мирка, Гуцул-хуліган Василь Мельникович, кавербенд «Golden voice», гурт «Будьмо», гурт «Гонта» та інші. Насичена концертна програма розважала гостей фестивалю до пізньої ночі…

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Воловеччині чоловік катував товариша, а на Тячівщині хотів заколоти знайомого вилами
20:36
У Хустському районі внаслідок зіткнення легковика та автобуса одна людина загинула та ще одна травмувалась
20:23
На Мукачівщині вогнеборці ліквідували пожежу в житловому будинку
20:11
На Закарпатті дві великі прийомні родини отримали нове житло
19:59
Академічний естрадно-духовий оркестр запрошує закарпатців на концерт
19:21
У Берегові триває турнір з боксу
19:11
Переправляли до Румунії двох «клієнтів» за 8 тисяч доларів США – на Закарпатті затримали спільників
16:02
В Мукачеві притягнули до відповідальності чоловіка, який кермував напідпитку та пропонував хабар
15:58
Ужгородські баскетболісти зустрінуться з лучанами та рівнянами
15:51
Довічне позбавлення волі отримав депутат, який підірвав гранати під час засідання сільради на Закарпатті
14:11
Всі новини