89729
21:36 1.092019

У Перечині римо-католики відзначили храмове свято. Фото

Життя 5082

Сьогодні, 1 вересня, римо-католики Перечина відсвяткували храмовий празник Святого Августина.

У цей чудовий погожий день до костела Св.Августина прийшло багато вірників, паломників з інших населених пунктів, зокрема, з Ужгорода, Тур’ї -Ремети (Перечинщина), Кам’яницької Гути (Ужгородщина), Заброді (Великоберезнянщина).

За давньою традицією, біля храму на празник продавали лизала, пацюрки. Батьки купували, бо ж дитина лакомиться. Та і недорого – 3-5 грн. Одна із продавчинь солодощів розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктива», що лизала та пацюрки виготовляє 30 років. Проживає в Ужгороді. «На них виросли мої діти, тепер ростуть онуки. Додаю харчові барвники, тому здоров’ю не шкодять», – запевнила жінка.

Три прихожанки костела напекли і оздобили медово-імбирні пряники. Це сердечка і смайлики. Один – 15 грн. Серед присутніх вони теж користуються популярністю – можна з’їсти чи буде за сувенір. За виручені кошти від продажу пряників куплять продукти для хворих, самотніх, людей похилого віку, якими опікується парафія. Про це кореспонденту «КО» повідомила Оксана Фішер. У громаді є 20 чоловік, які щодня, окрім неділі, отримують безкоштовні обіди. Страви готує Люба, а в суботу – волонтери групи «AIC». У першу неділю після Пасхи вірники організовують День милосердя для хворих, одиноких, немічних парафіян.

Урочиста Служба Божа з нагоди храмового свята Святого Августина розпочалася о 13 годині і тривала 2,5 години. Надворі гостей, паломників та учасників процесії пригощали домашньою випічкою, мінеральною та солодкою водою.

Перечинці продовжили празнувати вдома у родинному колі.

– Приготувала салати, напекла відбивних, котлет, зварила поливку (бульйон), буде і картопля з м’ясною підливою. Спекла яблучний пиріг. У гості прийде син, невістка, онуки, брат. Погостимося, поспілкуємося, – розповіла пані Оксана.

Марія Михайлівна після Служби чекає на доньку. У гості йдуть до сватів. «Син женився на дівчині з римо-католицької сім’ї. Пішов за зятя. Ми йдемо до них на Августина, а вони до нас на Миколи. З віри, релігії не робимо проблем, дотримуємось своїх традицій і поважаємо інші конфесії», – зізналася пані Марія.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах