87888
18:43 23.072019

На Хустському замку розпочато археологічні дослідження. ФОТО

Життя 9497

Замкова гора – не просто візитівка Хуста, для туристів – це нерозривна асоціація з містом над Тисою, так звана його історична родзинка, для місцевих – значно більше – це душа міста, яку потрібно рятувати, щоб повністю не зникла, віддаючись на милість часу і природи.

За останній рік про руїни колись неприступної твердині – Хустського замку – не просто заговорили, а почали справжню місію порятунку. Днями у рамках виконання науково-проектної документації щодо проведення протиаварійних робіт тут побувала команда столичних архітекторів-геодезистів, технологів, які визначилися з концепцією проведення відповідних робіт. Сьогодні ж стартували археологічні дослідження. За справу взялися фахівці та студенти-практиканти факультету історії та міжнародних відносин із Ужгорода. В експедиції задіяні дві групи по 18 осіб, працюватимуть позмінно по три тижні. Керує експедицією доцент кафедри археології, етнології та культурології УжНУ, кандидат історичних наук Ігор Прохненко.

“Експедиція університету спеціалізується на дослідженні замків Закарпаття. Ми вели розкопки у Королівському замку Нялаб, досліджували таємниці Середнянського, Вишківського, Чинадієвського, Квасівського замків тощо. Наразі на запрошення місцевої громади, зокрема ГО “Фойта”, БФ “Відродження. Замок Хуст”, Хустської міської ради почали досліджувати цю легендарну фортецю. Звісно, маємо про неї деякі письмові джерела, але хочемо дізнатися більше, насамперед про будівельний горизонт замку, матеріальну культуру населення, яке проживало того часу тут. А якщо пощастить – дослідимо ті горизонти, які були до будівництва фортеці, адже відомо, що на цій горі є пам’ятки бронзового віку, раннього залізного віку. Одне слово, хочемо наповнити реальними фактами історію легендарного Хустського замку від самого початку його заснування”, – розповів відомий археолог Ігор Прохненко.

За словами дослідників, розкопні роботи розпочинають у найстарішій частині Верхнього замку, т.зв. Domus regalis. Сектор охоплює підземний перший рівень з приміщенням “Погрібу коменданта” та фрагменти другого рівня з “Кухнею (столова) коменданта + кладовка-буфет”.

До слова, востаннє експедиція археологів тут відбулася у 1949 році. У кінці 80-х років на території замку працювали представники“Укрзахідпроектреставрації“, а саме було замовлення на проект часткової консервації, реставрації замку. Однак у повному обсязі археологічні роботи не були проведені. Тож сподіваємося, розпочата експедиція буде цікавою та багатою на унікальні знахідки й артефакти, які розкриють чимало таємниць овіяного легендами Хустського замку.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах