86918
15:25 5.072019

Знайдені старовинні підвали в Ужгороді виявилися пивницями будинку XVIII ст.

Життя 3128

1 липня під час проведення будівельних робіт на площі Поштовій в Ужгороді працівники натрапили на вхід до старих підвалів, котрі пролягають під центральною частиною міста. Фахівці, котрі мали змогу оглянути знахідку, припускають, що підвали датуються XVIII століттям.

Тож аби роз’яснити ситуацію із археологічною знахідкою, з громадськістю та представниками ЗМІ, зустрілися головний архітектор Ужгорода, представники управління державного архітектурно-будівельного контролю та начальник рятівної археологічної служби з міста Львова.

– Було виявлено рештки підвального приміщення пивниці будинку, який стояв на цій території у 18 столітті. Він є зафіксований на старих планах Ужгорода, – розповідає директор рятівної археологічної служби Інституту археології Національної академії наук України Олег Осаульчук. – Напевне, що така знахідка представляє значущий інтерес для історії міста. На робочій нараді ми запропонували виконати низку заходів, які би дозволили зафіксувати виявлені рештки для історії міста, і з розумінням того, що будівництво почалося і його слід продовжити, бо в іншому разі буде яма, яка може призвести до обвалу сусідніх будинків. Найперше потрібно зафіксувати розкриті фундаменти пивниці. Потім буде розроблений план заходів по забезпеченню археологічного нагляду під час копання котловану на інших ділянках. Тобто, якщо в процесі будуть виявлятися якісь конструкції, воно все буде документуватися і фіксуватися. За результатами цих робіт будуть продаватися певні рекомендації для міської влади.

За словами науковця, в результаті консультацій та вивчення буде зрозуміло, чи виявлені рештки претендують на роль щойно відкритої культурної спадщини, потрібно їх зберігати чи ні. Адже не завжди так легко законсервувати і зберегти те, що виявлено, як хотілося б. Усе буде залежати від співпраці краєзнавців, архітекторів, міської влади та власника. Але наразі, всі сторони зацікавлені, щоб максимально використати ті результати.

– Тут технологи повинні сказати своє слово – настільки ті рештки будуть придатні для реставрування, щоб вони в один момент не обвалилися. Археологи мають висловити свою точку зору і проектанти також. І треба врахувати, чи реально буде зберегти цю знахідку, бо іноді збереження може бути дорожчим за проект, – розповів архітектор.

У свою чергу представник забудовника Сергій Ігнатенко розповів, що будівництво, яке здійснюється на площі Поштовій, було розпочате і всі документи на проект були виготовлені в повній відповідності до чинного законодавства. Сама земельна ділянка не є об’єктом культурної спадщини. Утім під час проведення земляних робіт було виявлено археологічну знахідку яка може мати історичну цінність. Тому замовник і генеральний підрядник одразу зупинив будівельні роботи і відповідно до законодавства забезпечить схоронність, дослідження та збереження цієї знахідки.

– Наразі ми чекаємо висновок археологів, щодо цього проекту. Якщо буде припущення, що це об’єкт, який має значення для історії нашого міста, то буде виготовлена відповідна документація і прийнято рішення, щодо взяття його на облік як нововиявлену пам’ятку. На мою думку, це варто зберегти для нащадків. Адже це мурована кладка XVIII століття, – наголосив Костянтин Куцов, головний спеціаліст з питань охорони культурної спадщини Закарпатської ОДА.

Тож певний час на місці знахідки працюватиме рятівна археологічна служба. В Ужгородській міськраді обіцяють: про всі новини проекту активно повідомлятимуть громадськість.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах