86816
15:15 4.072019

Нестор охорони природи

Життя 4470

Наш край володіє величезними природними багатствами. Найбільший інтерес у європейських лісознавців та туристичних агентств проявляється до унікальних пралісових екосистем. Для знайомства з ними сюди часто приїздять науковці та туристичні групи з Німеччини, Франції, Австрії, Швейцарії, Чехії, Словаччини та інших країн. Праліси Закарпаття включають надзвичайно цінну інформацію із розвитку лісу та клімату, а також про види та охорону природи, стають об’єктами спільних досліджень для західно – та східноєвропейських науковців.

Говорячи сьогодні про наукове значення пралісів Закарпаття, не можна не згадати, що визначним піонером їх дослідження та охорони був чеський лісівник і ботанік Алоїс Златнік. Цей природодослідник ще у 30-х роках минулого століття відшукав ці праліси, задокументував їх та заклав тут серію постійних пробних площ в букових, яворово-букових, ялицево-букових, смерекових і змішаних смереково-ялицево-букових пралісах на території теперішніх Великоберезнянського, Тячівського і Рахівського районів Закарпатської області та обґрунтував доцільність створення на їх базі мережі ботанічних резерватів. В результаті було отримано унікальні наукові дані про закономірності розвитку лісових екосистем без втручання людини за майже шестидесятирічний період. До речі, аналогів подібних у часі досліджень пралісових екосистем науці не відомо.

Народився Алоїс Златнік 9 листопада 1902 p. у місті Двур Кралови над Ельбою. У 1921 p. вступив на природознавчий факультет Карлового університету у м. Празі. На молодого студента значний вплив мав професор геоботаніки А. Шустлер, за рекомендацією якого А. Златнік в 1923-1924 pp. навчався у Швейцарії та Франції. Тимчасово працював на біологічній станції Женевського університету та у Ботанічному саду у м. Монпельє, звідки здійснив кілька ботанічних екскурсій до Середземномор’я та на Пipeнeï з метою збору матеріалу для cвоєї подальшої роботи. У 1925 році закінчує Карлів університет, а в 1931 — ще й лісовий факультет Брненського сільгоспінституту, в якому і продовжував працювати все життя асистентом, доцентом, професором. У 1927–1932 роках спільно з іншим чеським ботаніком А.Гілітцером готує науково-обґрунтований проект перспективної мережі лісових заповідних об’єктів у Підкарпатській Русі (Закарпатті), чим врятував від рубки безліч цінних пралісових екосистем. Завдяки зусиллям А.Златніка в 1932 році були створені резервати “Говерла”, “Діброва”, “Шипот”, “Явірник”, “Кам’янка”, “Три Готари”, розширено резерват “Піп Іван” і деякі інші об’єкти загальною площею близько 10 тис. га. У 1936 році цей список поповнили резервати “Полонина Красна”, “Лужанський праліс” тощо. Загалом завдяки А.Златніку в 1930-х роках на Закарпатті було заповідано 22 лісових та 7 полонинних об’єктів. Недарма в Чехословаччині його назвали «Нестор охорони природи». Якось міністр лісового та водного господарства, до якого А.Златнік прийшов з черговим проектом резерватів, сказав, мовляв, “дай Вам волю, Ви і Вацлавську площу в Празі оголосите заповідником”.

Алоїс Златнік — природодослідник широкого профілю. Його праці присвячені проблемам експериментальної таксономії, експериментальної екології і порівняльної фітогеографії, фітоценології, лісової типології, історії лісів, впливу людини на природу та актуальним зараз питанням охорони біосфери. У доробку видатного вченого понад 150 праць, у тому числі більше 10 монографій та навчальних посібників загальним обсягом близько 200 друкованих аркушів. Cвoï першi наукові пошуки Алоїс Златнік розпочав у сфері таксономії ще в 1922 р. Найбільш цікаві дослідження, проведені вченим у 1926 — 1936 рр. у пралісах Закарпаття, де збереглись унікальні для Центральної Європи пралісові фітоценози. Вони стали для дослідника своєрідною природною лабораторією, в якій формувався його науковий напрямок. Характерною особливістю наукових праць А. Златніка є всебічний історичний підхід до об’єктів дослідження. У монографії “Studie о státnich lesich na Podkarpatské Rusi”, що складається з трьох частин, автор подає історію лісів Закарпаття з кінця XVII ст., розкриває складні взаємозв’язки між грунтами i панівними лісовими формаціями, висвітлює iсторію розвитку лісів, з’ясовує сучасні закономірності їх поширення, подає флористичний склад i типологічний аналіз. Заключним етапом досліджень лісів Закарпаття є фундаментальна праця “Prozkum prirodzenych lesu na Podkarpatské Rusi”.

Після того, як Закарпаття перейшло до СРСР, Алоїс Златнік став шукати можливість передати наявні у нього матеріали по заповідних об’єктах Закарпаття комусь з радянських вчених. Цінні картографічні матеріали про ці об’єкти він вислав С. М. Стойко для їх подальшого використання.

У 1966 чеські та польські вчені на чолі з А.Златніком підняли перед природоохоронними органами України питання про створення міжнародного чехословацько-радянсько-польського заповідника в Закарпатті в районі Кременця. Ідею підтримали українські ботаніки В.І.Комендар і С.М.Стойко. Але Державний комітет УРСР з охорони природи та Українське товариство охорони природи виявили байдужість щодо цієї ініціативи.

Алоїс Златнік протягом усієї своєї трудової діяльності велику увагу приділяв впровадженню у практику результатів виконаних досліджень. На жаль, йому не вдалося повною мірою реалізувати всі задуми, видати узагальнюючу працю про ліс як геобіоценоз чи екосистему з позиції лісової типології. Його плідну працю перервала раптова смерть 30 червня 1979 року. Похований у Брно.

Наукові npaці А. Златніка присвячені вивченню npaлісів, мають особливе значения у наш час, коли таких лісів збереглося дуже мало й вони служать вченим для обгрунтування екологічних засад реконструкції похідних деревостанів за природними еталонами, відіграють вагому роль у збереженні фітоценотичного piзноманіття та опрацюванні основ збалансованого розвитку лісового господарства.

Олена Бучмей, старший науковий співробітник

Закарпатського обласного краєзнавчого музею

ім. Т. Легоцького

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах