86182
09:27 28.062019

У Мукачеві провели тренінг, присвячений впровадженню системи громадського здоров’я

Життя 2465

Уперше на Закарпатті в Мукачеві відбувся тренінг, присвячений впровадженню громадського здоров’я (ГЗ) в об’єднаних територіальних громадах.

Захід, що відбувся 24 червня, організував Закарпатський ЦРМС Програми “U-LEAD з Європою”.

Тренінг провів доктор медичних наук і декан факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ Іван Миронюк. Навчання було присвячено інформуванню, що таке, власне, громадське здоров’я, оскільки раніше такі теми не піднімалися, і це поняття не дуже поширене на Закарпатті і загалом в Україні.

«Ідеєю тренінга було запросити органи місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад та потенційних ОТГ і представників первинної ланки медицини в цих громадах, щоб вони працювали у парі, – розповідає фасилітатор тренінгу, радник з питань муніципальних послуг Закарпатського ЦРМС Павло Рябоконь. – Ми хотіли пояснити, чим громадське здоров’я відрізняється від безпосереднього лікування пацієнтів. ГЗ спрямоване на групу людей, а якщо медичні заходи для покращення здоров’я спрямовані на одну людину, то це називається медична послуга. Тобто, під час тренінгу ми наголошували, що сама система охорони здоров’я складається з двох напрямків: громадське здоров’я і охорона здоров’я. Перше – це попередження якихось негативних наслідків, а друге – лікування, виправлення цих наслідків».

За словами радника, в даному випадку треба розуміти, що ГЗ від медиків залежить не більше, ніж на 20%. Все інше – від органів місцевого самоврядування. До громадського здоров’я відносяться такі заходи безпеки, які в наших людей не асоціюються напряму з охороною здоров’я. Це, наприклад, встановлення світлофорів на небезпечних ділянках доріг, або ж – «лежачі поліцейські». Ще одним прикладом заходу ГЗ може стати обов’язкове вживання фруктів у школах.

Орган місцевого самоврядування більшість заходів із покращення громадського здоров’я може впроваджувати самостійно, без участі первинної медицини, або ж у співпраці з іншими структурами – поліцією, пожежною частиною, облавтодором і так далі.

«Щоб систематизувати роботу в цьому напрямку, потрібно скласти план дій. В принципі, універсального рішення для всіх громад бути не може, оскільки в кожній ОТГ є свої проблеми, які необхідно вирішувати за допомогою заходів із забезпечення системи громадського здоров’я, – продовжує Павло Рябоконь. – Наприклад, в Перечинській ОТГ є проблема з борщівником, а в якійсь іншій громаді її немає. Перший крок плану – ідентифікація проблеми, другий – визначення причини, яка призвела до проблеми, наступний крок – активні дії для вирішення проблеми. Тут наш тренер наголосив на тому, що в інтернеті є американський сайт Центру контролю за захворюваннями, на якому можна знайти рішення практично всіх проблем, оскільки США дуже активно працює в цьому напрямку багато років. Тобто вигадувати нічого не треба – просто взяти кращу практику і переробити її під наші умови».

Класичним варіантом для впровадження таких ініціатив є впровадження однієї чи декількох цільових програм на місцевому рівні. Як правило, ці дії є дуже дешевими. Намалювати пішохідні переходи, вказати, що перед переходом дороги треба зняти навушники, сховати телефон, подивитися на дорогу направо та наліво, коштує набагато дешевше, ніж виправлення наслідків ДТП. На виході такі заходи дають величезну вигоду не тільки в фінансовому плані. До прикладу, у США, де активно працюють над покращенням громадського здоров’я, з 1900 по 1996 роки тривалість життя виросла на 31 рік – з 47 років до 78. Звичайно, середня тривалість життя залежить не тільки від системи ГЗ, однак вона є одним із факторів.

За словами Павла Рябоконя, учасники тренінгу з великою зацікавленістю сприймали нову для себе інформацію, брали участь в обговореннях. Пролунали навіть пропозиції ввести посаду спеціаліста з громадського здоров’я в ОТГ. До речі, такими спеціалістами можуть стати підопічні спікера тренінгу – випускники факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ. Крім того, під час навчання провели практичне завдання, яке полягало в підготовці цільових програм для ГЗ, актуальних для громад учасників.

Участь в тренінгу взяли представники Тячівської, Перечинської, Баранинської, Полянської ОТГ, Горондівської та Батівської потенційних ОТГ, Іршавського, Берегівського, Великоберезнянського та Свалявського районів, повідомили в Закарпатському Центрі розвитку місцевого самоврядування.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах