83837
17:01 29.052019

На Закарпатті відбувся круглий стіл до Міжнародного дня захисту дітей. ФОТО

Життя 6624

Щорічно 1 червня в Україні та по всьому світу відзначається Міжнародний день захисту дітей, який покликаний привернути увагу до захисту прав дитини. З цієї нагоди, в Закарпатській ОДА, провели круглий стіл присвячений основним засадам законодавчого забезпечення прав дитини в Україні.

У круглому столі взяли участь: керівник Служби у справах дітей Закарпатської обласної державної адміністрації Світлана Якімеліна, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Закарпатській області Діана Швардак, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області Лариса Фучко, директор департаменту освіти і науки Закарпатської обласної державної адміністрації Ганна Сопкова,  а також представники Закарпатської ОДА, головного територіального управління юстиції в Закарпатській області, Управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції в Закарпатській області, УжНУ, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області, громадських організацій.

Насамперед керівник Служби у справах дітей Закарпатської обласної державної адміністрації Світлана Якімеліна розповіла, що напрями дотримання прав дитини умовно можна поділити за 5-ма вимірами: кожна дитина живе та розвивається, кожна дитина навчається, кожна дитина захищена від насилля та експлуатації, кожна дитина живе у безпеці та чистому навколишньому середовищі та має рівні можливості.

– Впродовж 2018 року було внесено ряд змін до законодавства України. Найперше – це порядок надання статусу дитині, яка постраждала від збройних конфліктів на Сході. Це абсолютно новий статус, якого до цього часу в нас у державі не було. Наразі в області з таким статусом є 22 дитини, – зазначила Світлана Якімеліна. – 7 січня 2018 року набрав чинності Закон України про запобігання та протидії домашньому насиллю, яким передбачається впровадження комплексного підходу в  боротьбі з домашнім насиллям. Хочу наголосити, що ми ведемо облік дітей, які постраждали від насильства. Станом на 1 січня 2019 року в області зареєстровано 78 таких дітей. Загалом на обліку в Служби у справах дітей Закарпатської обласної державної адміністрації перебуває 788 дітей, що проживають у 300 сім’ях, де діти не займаються належним вихованням дітей. Цікавою є також постанова від 28 серпня 2018 року про вивезення дитини за кордон. Відтепер той з батьків, хто проживає з дитиною, може самостійно вирішувати питання тимчасового виїзду її за кордон. Але за наявності заборгованості зі сплати аліментів більше 4-ох місяців. Зміни відбулися і щодо розміру аліментів. На одну дитину він зріс з 30% до 50% прожиткових мінімумів. Також варто зазначити, що у минулому році за кошти з державного бюджету придбано два житлові приміщення для створення дитячих будинків сімейного типу. А ще було придбано 25 житлових приміщень для 31 дитини з числа дітей сиріт. Все це обійшлося у понад 15 млн грн. Варто також розповісти, що наразі в області 2 тис 152 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

Під час круглого столу фахівці також звернули увагу на медичні та освітні потреби дітей. Зокрема директор департаменту освіти і науки Закарпатської обласної державної адміністрації Ганна Сопкова розповіла про розвиток інклюзивної освіти на Закарпатті. Наразі інклюзивне навчання організовано у 247 закладах, де отримують освітні послуги 556  дітей Закарпатської області. А це означає готовність будь-коли прийняти кожну дитину і створити максимально сприятливе середовище для розвитку її потенціалу.

– Тепер діти мають можливість спілкуватися зі своїми однолітками. Тим самим вони демонструють світу, що вони такі самі, як й інші. Станом на сьогодні у всіх 18 адміністративних одиницях створено інклюзивно-ресурсні центри, – розповіла Ганна Сопкова.

У свою чергу регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Закарпатській області Діана Швардак наголосила, що Конвенція ООН про права дитини Україна підписала 15 травня 2003 року. Загалом в Україні законодавчо визначені та реалізуються на практиці ціла низка засобів захисту прав дітей.

У цьому контексті заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Лариса Фучко поінформувала, що законом про БПД всі діти мають право на представництво інтересів за рахунок держави. Також фахівець ознайомила присутніх із запровадженням пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Також Лариса Фучко зазначила, що в Україні продовжується реалізація ініціативи Мін’юсту «Відповідальне батьківство», у рамках якої фахівці системи БПД інформують краян про те, як скористатися податковою знижкою на навчання та розвиток дитини, послугою «Муніципальна няня», соціальною допомогою батькам, які доглядають за важкохворими дітьми тощо.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах