81626
13:50 6.052019

На Закарпатті провели фестиваль весільних старост

Життя 3074

«Зустріч старост», або ж угорською – «Vőfélytalálkozó», став традиційним для нашого краю фестивалем. Цього року він святкує ювілей – 10 років тому весільні старости зіграли перше театралізоване сільське весілля з дотриманням усіх угорських традицій.

Бути старостою на весіллі – дуже почесна місія. Вони не тільки розважають гостей своїми віршиками-жартами, а й повноцінно «ведуть» весілля – від викупу нареченої до прощання молодих із батьками.

Цьогоріч місцем проведення святкування стало село Соловка, що на Ужгородщині, адже саме у цьому мальовничому куточку Закарпаття фестиваль відгуляли вперше – це його домівка. Взяти участь у 10-ій зустрічі весільних старост вирішили не тільки місцеві учасники, а й гості з інших країн Карпатського регіону, де проживає угорська громада.

Цікаво, що серед професійних старост «зі стажем» були й зовсім юні – школярі, які тільки планують стати частиною давньої традиції. Діти мали можливість представити себе весільним старостам, декламувати вірші та традиційні тости. Так, наймолодшому старості було усього 10 років, а найстаршому – 76.

На початку святкування присутнім показали міні-фільм про перший фестиваль весільних старост – «Як це було 10 років тому». Після чого голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» у Соловці, Едіта Ковач, відкривала фестиваль у місцевому будинку культури – через не дуже сприятливі погодні умови частина дійства проходила у залі, а частина – на подвір’ї.

– Для нас велике щастя, що фестиваль знову провели тут. Попри те, що погода не створила «весільного настрою», бажаю всім добре провести час та відпочити від буденності, – зауважила пані Едіта.

Йосип Борто, в. о. голови Закарпатської обласної ради, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», теж привітав гостей та учасників десятої зустрічі старост: «Для кожної людини важливим моментом у житті стає вибір пари та одруження, адже це рішення вплине на все подальше життя. Логічним стартом для подружнього життя стає весілля, для проведення якого вже з давніх часів запрошують старост, – це хороша традиція, яка популярна і в сучасному світі. Завдання старост – розважати гостей, забезпечити їм хороший настрій на весь вечір».

Пан Борто також зауважив, що однією з ключових цілей Товариства угорської культури Закарпаття є збереження традицій, історичних коренів та усвідомлення своєї ідентичності – ці речі в сучасному світі є надзвичайно важливими. Зокрема, він подякував старостам, що прибули здалеку, щоб долучитися до святкування на Закарпатті.

На захід також приїхали консули дипломатичної установи Угорщини в Ужгороді Андрея Фюлоп та Аттіла Корош, Генеральний консул Угорщини у місті Берегово Матяш Сіладі, депутат Закарпатської обласної ради Йосип Баторі та секретар із питань культури обласного осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ласло Молнар.

Щодо розважальної частини святкування, то тут «запалювали» не тільки весільні старости – учні місцевих навчальних закладів теж приготували виступи. Так, вихованці дошкільного навчального закладу села Соловка зіграли веселе весілля – мали власного старосту та нареченого, який обрав собі пару з поміж двох дівчат.

Протягом вечора весільні старости розважали публіку своїми традиційними віршами, піснями та закликами. Не забули вони й про День матері, який відзначали цього ж дня – кожен староста привітав матусь чудовим віршем.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах