81599
09:36 6.052019

Юні органісти Закарпаття готують до дня матері «Українські музичні фрески»

Життя 3150

Вже кілька років поспіль Закарпатська обласна філармонія підтримує проект «Дитячої органної філармонії», в рамках якого талановиті юні виконавці мають можливість виступити на першій сцені нашого краю і порадувати власними успіхами в опануванні одного з найстаріших і найзагадковіших музичних інструментів – органу. Цю добру традицію започаткувала свого часу солістка філармонії, заслужена артистка України Наталія Висіч. А продовжила одна з кращих її учениць і наступниць Катерина Гажо. Вона перейняла від своєї наставниці і любов до цього інструменту, і яскраву виконавську манеру, і неабиякий педагогічний хист. Тож нині лауреат міжнародних конкурсів, солістка Закарпатської обласної філармонії Катерина Гажо блискуче поєднує концертну діяльність з викладацькою роботою. А відтак можемо казати про очевидні успіхи закарпатської органної школи і поповнення її все новими іменами.

Цього разу виступ юних талантів приурочено чудовому святу – Дню матері. Тож 10 травня у Закарпатській обласній філармонії відбудеться концерт «Українські музичні фрески» за участі Вероніки Гажо, Анастасії Гриневич, Аліни Декет, Анастасії Гузинець, Олександри Анталовці, Святослави-Іванни Ковтик, а також солістки філармонії Катерини Гажо (орган) і камерного оркестру (керівник – заслужений артист України Владислав Юрош). У програмі – кращі зразки органної музики (або в перекладі для органу) українських композиторів від епохи бароко до сучасності. Слухачі почують Концертну симфонію Д.Бортнянського, «Пасакалію» І.Мартона, «Карпатські фрески» Л.Дичко, твори І.Шамо та сучасних українських авторів С.Острової, С.Луньова, С.Леонтьєва. Ведуча – музикознавець Наталія Піцур. Початок о 18.30.

Довідково: У 1985 році в Ужгородській дитячій музичній школі ім.П.І.Чайковського за ініціативи її директора Я.Шляхти було відкрито органний клас, який і по сьогодні є єдиним в Україні. Впродовж довгих років незмінним його керівником була заслужена артистка України Наталія Висіч. Вона виховала цілу плеяду талановитих музикантів, серед яких Антон Дегтяров, Олеся Гайдук, Тетяна Тіщенко, Ольга Чундак, Катерина Шапран, а також солістка Закарпатської обласної філармонії Катерина Гажо, яка перейняла справу свого викладача і з 2013 року веде органний клас в Ужгородській дитячій музичній школі. Серед її учнів є і ті, які починали ще у Наталії Висіч, зокрема Святослава-Іванна Ковтик та цьогорічний випускник Ужгородського державного музичного коледжу ім.Д.Задора Андрій Чирський.

Підготувала Таїсія Грись

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах