80968
14:10 26.042019

В Ужгороді вшанували героїв-ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Життя 5254

Пройшло вже тридцять три роки відтоді, як 26 квітня 1986 року нічна зміна на Чорнобильській АЕС завершувала небезпечне випробування перед зупинкою енергоблоку №4 на профілактичний ремонт. І, саме тоді сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства. Події тієї ночі розписані по секундах, а наслідки без перебільшення змінили світ назавжди. Відтоді життя сотень тисяч людей і навіть держав розмежувалося на дві частини – до чорнобильської аварії і після неї.

Захід, присвячений 33-й річниці ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, відбувся 26 квітня біля пам’ятнику закарпатцям-ліквідаторам наслідків Чорнобильської катастрофи, що знаходиться на площі Дружби народів (Ротарі-парк).

Вшанувати пам’ять закарпатців, які брали участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС прийшли, власне, самі ліквідатори чорнобильської трагедії, перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, заступники ужгородського міського голови Ігор Фартушок та Олександр Білак, представники районних адміністрацій області, правоохоронних структур, військові, представники громадських організацій тощо. Мітинг-реквієм завершився покладанням квітів до підніжжя пам’ятника та хвилиною мовчання.

Як відомо, аварія на Чорнобильській АЕС – найбільша техногенна та екологічна катастрофа сучасності, яка трапилася о 00 год. 23 хв. 26 квітня 1986 року, коли вибухнув реактор 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС. Великий викид радіоактивного пилу (в тому числі йоду 131, цезію 137, стронцію 90) піднявся на висоту 1500 м і був перенесений вітром до Скандинавії, Центральної та Південно-Східної Європи, Північної Італії. Спершу комуністичне керівництво України та СРСР намагалося приховати масштаби трагедії, але після повідомлень про чорнобильську катастрофу американськими та європейськими засобами масової інформації розпочалася евакуація близько 130 тис. мешканців Київської області із заражених районів. Радіоактивного ураження зазнали близько 600 тис. осіб, насамперед ліквідатори катастрофи (пожежники, працівники правоохоронних органів, військові, фахівці, котрі гасили пожежу, дезактивували місцевість, споруджували захисний комплекс «Саркофаг»). З обороту вилучено близько 5 млн. га землі (навколо АЕС створена 30-км зона відчуження).

Радянський Союз, намагаючись применшити наслідки аварії, викривлював інформацію, подавав її неповно, зі зміщеними акцентами. Вперше громадяни СРСР дізналися про аварію з екранів телевізорів увечері 28 квітня 1986 р. Однак влада чітко не окреслила масштабів катастрофи. І 1 травня 1986 р. у Києві відбувся святковий парад за участі тисяч людей, у тому числі і дітей, хоча рівень радіації перевищував допустимий в десятки разів.

Чорнобильська катастрофа зумовила жахливі для України наслідки. Постраждало понад 3 млн 200 осіб, близько 8 % її території зазнало прямого радіаційного ураження. Чорнобильська катастрофа суттєво вплинула на суспільно-політичні зміни в державі, в тому числі, і на розпад СРСР.

Юрій КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини