80712
14:26 23.042019

Дозвіл на спецводокористування вже можна оформити онлайн

Життя 4500

В Україні презентували нову електронну послугу. Відтепер дозвіл на спеціальне водокористування можна оформлювати та анулювати в онлайн-режимі. Нова електронна послуга спрощує дозвільну процедуру не тільки для водокористувачів, а й для кожного учасника процесу.

Щоб зняти ажіотаж навколо цього питання та фахово роз’яснити поточну ситуацію, ми звернулися до Івана Монича – в.о. завідувача сектору Держводагентства у Закарпатській області. Адже саме організація, яку він представляє, уповноважена видавати та анульовувати дозвіл на спеціальне водокористування для фізичних і юридичних осіб, підприємств та установ тощо.

Коментуючи ситуацію, Іван Іванович зазначив, що «з метою спрощення адміністративних та дозвільних процедур, які здійснюються Держводагентством, між Держводагентством, Державним агентством із питань електронного урядування України, Фондом «Євразія» (Проект міжнародної технічної допомоги «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах (TAPAS) ») та Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа» укладено Меморандум про співпрацю з метою забезпечення розвитку системи електронних послуг, а саме спрощення адміністративних та дозвільних процедур (видача та анулювання дозволів на спеціальне водокористування), які здійснюються Держводагентством та його територіальними органами, задля підвищення прозорості та зменшення можливих корупційних ризиків шляхом трансформації таких послуг в електронну форму.

Як відомо, згідно із законом спеціальне водокористування – це використання вод для задоволення потреб населення, промисловості, транспорту, сільського господарства та інших галузей економіки, включаючи право на забір води, скидання стічних вод, що перевищує 5 куб. м на добу. Спеціальне водокористування здійснюється юридичними та фізичними особами на основі дозволів, які видає Держводагентство.

Донедавна подати заяву разом із необхідним пакетом документів можна було особисто або через уповноважену особу лише через місцевий ЦНАП. Забрати дозвіл – через ті самі двері. Проте тепер водокористувачеві можна значно скоротити цей шлях: не виходити з дому чи офісу, а заповнити електронну заяву онлайн у зручний для себе час. Дозвіл можна також отримати через Інтернет в електронному вигляді.

У рамках зазначеного Меморандуму розроблено інформаційну систему «Портал е-послуг Державного агентства водних ресурсів України» з метою надання адміністративних послуг (видача та анулювання дозволів на спеціальне водокористування) в електронному вигляді, електронної взаємодії Держводагентства із фізичними та юридичними особами через мережу Інтернет та надання доступу до відомостей інформаційного ресурсу «Реєстр дозволів на спеціальне водокористування», «Реєстр водокористувачів».

Інформаційна система «Портал е-послуг Державного агентства водних ресурсів України» (далі – Портал) розміщується за адресою: https://e-services.davr.gov.ua та містить інформацію (відомості) у сфері видачі дозволів на спеціальне водокористування. Портал є офіційним сервісом Держводагентства, працює цілодобово у режимі онлайн та є доступним для всіх користувачів мережі Інтернет. Користувачами Порталу є будь-які фізичні або юридичні особи, які пройшли процедуру ідентифікації та автентифікації на Порталі із використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації id.gov.ua.

Інформаційна система працює в тестовому режимі з 22 березня 2019 року. Основною метою впровадження «е-дозволу» є:

  1. Спрощення для суб’єктів господарювання процедури надання адміністративної послуги (можливість on-line подачі заяви та інших документів, а також відстеження етапів надання адміністративної послуги у особистому електронному кабінеті).
  2. Створення відкритого реєстру виданих та анульованих дозволів на спеціальне водокористування.
  3. Інтеграція з державним водним кадастром за розділом «Поверхневі водні об’єкти» (геопорталом Держводагентства «Водні ресурси»).
  4. Оn-line взаємодія з іншими органами виконавчої влади.
  5. Можливість надалі вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відомостей про документи дозвільного характеру.

Публічність реєстру виданих та анульованих дозволів на спеціальне водокористування забезпечить доступ громадськості до інформації, у т. ч. для реалізації права на громадський контроль за діяльністю суб’єктів господарювання та органів виконавчої влади».

Електронна послуга з видачі дозволів на спецводокористування має низку переваг: і не тільки для водокористувачів, а й для всіх учасників процесу.

По-перше, це – прозорість. Завдяки онлайн-сервісу заявник бачитиме всі етапи проходження своєї заявки.

По-друге, прогнозується, що впровадження електронної послуги приведе до більш ефективного використання часових ресурсів. Якщо раніше багато часу забирало пересилання пакета документів між ЦНАП, Держводагентством та погоджувальними органами, тепер усі учасники процесу мають доступ до єдиної інформаційної системи, де зберігається пакет документів заявника.

По-третє, скоротиться кількість відмов у видачі дозволів через допущення помилок та огріхів при заповненні заяви водокористувачем. До онлайн-форми підключено 15 довідників, які допомагають заявникові заповнювати форму.

По-четверте, електронна послуга дає змогу водокористувачеві співпрацювати з розробниками пакета документів. Водокористувач може надати проектній організації, з якою він співпрацює, доступ до онлайн-заяви для заповнення даних нормативних розрахунків.

Разом із запуском електронної послуги на постійній основі стають відкритими дані реєстрів дозволів та водокористувачів, які Держводагентство веде від червня 2017 року. Раніше ці дані публікувалися держорганом один раз на місяць в excel-форматі. Через те, що заповнювали їх працівники вручну, таблиці містили помилки і в кодах ЄДРПОУ, і в датах видачі дозволів, і в номерах запису тощо. До того ж такий формат зберігання даних не був зручним ані для подальшого аналізу, ані для контрольних органів, ані для громадськості.

У межах підготовки електронної послуги було проведено значну роботу з виправлення помилок у записах реєстрів. Надалі дані до реєстрів потраплятимуть автоматично, приміром, дата видачі дозволу – з електронного підпису посадової особи, яка такий дозвіл видала. Інформація про заявника – з електронної заяви, яку той подав.

У Держводагентстві припускають, що за три-п’ять років та за умови, що принаймні 80% усіх водокористувачів оберуть саме електронну послугу, публічні реєстри стануть придатними для побудови на їхній основі зручних та корисних IT-сервісів. Наразі в реєстрі водокористувачів міститься майже 9 тис. записів, хоча загальна їх сукупність в Україні – близько 20 тисяч.

Окрім Держводагентства, Державної екологічної інспекції та Державної фіскальної служби, реєстри можуть також зацікавити місцеві органи виконавчої влади, правоохоронні органи, органи місцевого самоврядування, громадські організації та пересічних громадян.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах