78495
09:55 27.032019

«Доступні ліки» ужгородцям можна буде отримати тільки за рецептом сімейного лікаря

Життя 3073

Із 1 квітня, як уже повідомлялося, рецепт на препарати за урядовою програмою «Доступні ліки» будуть виписувати сімейні лікарі (або терапевти та педіатри) лише в електронному форматі. Паперових рецептів, таких, як раніше, за цією програмою більше не буде. В окремих випадках лікар за потребою пацієнта електронний рецепт для нього роздруковуватиме.

Про це та інше йшлося на сeмінарі «Зміни в систeмі охорони здоров’я. ІІІ квартал 2019: розуміємо та комунікуємо», який наприкінці минулого тижня проходив у Києві.

Важливе нововведення: ліки за електронним рецептом за програмою «Доступні ліки» (реімбурсації) можна буде отримати в будь-якій аптеці, яка уклала договір із Національною службою здоров’я України (НСЗУ), незалежно від регіону України. Відтак кошти за такі ліки надходитимуть безпосередньо в аптеки, а не розподілятимуться через державну субвенцію на місцеві бюджети, а тому більше не буде такого, як раніше в багатьох регіонах, що десь вичерпано їх обсяг.

Пацієнт отримуватиме на мобільний телефон рецепт від лікаря із зазначенням не безпосередньо препарату, а лише діючої речовини за міжнародною класифікацією, який представить в обраній ним аптеці. Там йому запропонують на вибір ліки – повністю без оплати чи з частковою оплатою. Якщо пацієнт прийме рішення їх узяти – надасть фармацевту спеціальний пін-код, за яким рецепт буде «закрито», і отримати препарат за ним в іншій аптеці буде вже неможливо.

Надалі, із 1 липня, лікарі підписуватимуть електронні рецепти не просто електронним цифровим підписом фізичної особи, а так званим кваліфікованим цифровим підписом надавача послуг, який буде пов’язано з конкретним закладом.

Планується, що з 1 січня наступного, 2020 року усі рецептурні ліки будуть реалізовуватися лише при наявності електронного рецепту, який видаватимуть усі, а не лише сімейні лікарі. На семінарі зазначалося, що лікарські засоби, які відпускатимуться лише за рецептом, будуть складати близько 60% з усіх ліків, наявних на ринку. Як і в європейських державах, таким чином намагатимуться протидіяти самолікуванню, до прикладу, невмотивованому вживанню антибіотиків.

Ще за рік, із 2021-го, програма «Доступні ліки» поширюватиметься на всі препарати у рамках медичних гарантій і, відповідно, охоплюватиме значно більший перелік засобів від багатьох захворювань.

Із травня цього року відомості про електронний рецепт будуть вноситися в електронні медичні картки пацієнтів, які вже проходять тестування. Восени цього року планується, що будуть також запроваджені лише електронні лікарняні. Відтак за лікарняними буде і більш жорсткий контроль, відповідальність, у разі «лівих» лікарняних, нестиме не лише той, хто його отримав, а й лікар, який засвідчив його цифровим підписом.

До речі, Національна служба здоров’я України (НСЗУ) визначала ефективність програми «Доступні ліки». Зокрема, як повідомила в.о. начальника відділу роботи з договорами з аптеками департаменту договірної роботи та моніторингу Ірина Ліштаба, загальнонаціональне дослідження «Індекс здоров’я. Україна-2018» засвідчило: за програмою «Доступні ліки» 47% пацієнтів отримали їх безоплатно, 53% – з невеликою доплатою. Щодо ролі лікарів, дослідження виявило: 86% медиків запропонували своїм пацієнтам скористатися програмою, 12% не запропонували, хоча пацієнти мали на це право і в 2% випадків на доступі до програми наполягли самі пацієнти.

Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах