74685
15:20 4.022019

В УжНУ відкривають магістратуру з нової спеціальності – «Громадське здоров’я»

Життя 3343

Громадське здоров’я відноситься до тих сфер суспільної діяльності та освіти, яка всіх торкається, але мало хто про неї достатньо знає.

Як наука та практика попередження захворювань, збільшення тривалості життя і зміцнення здоров’я шляхом спільних зусиль суспільства, ця галузь знань почала оформлюватися нещодавно. У листопаді 2016 року український уряд схвалив Концепцію розвитку системи громадського здоров’я, а з 2018 року запроваджено принцип збереження здоров’я населення, за умовами якого всі ухваленні урядом рішення аналізуватимуться з точки зору впливу їх реалізації на громадське здоров’я. Вже цьогоріч в УжНУ відкрито магістратуру із цієї спеціальності.

Цього року на магістерську програму буде перший набір. Зараз у виші готують навчальні курси, освітню програму, визначаються з найбільш актуальними варіантами спеціалізацій в межах даної спеціальності. Це дуже широка спеціальність, в якій можуть бути залучені дуже багато різних фахівців – від медиків, юристів, економістів до фізиків і екологів.

Жодних обмежень по вступу не буде: на спеціальність зможуть йти всі, хто мають диплом бакалавра (або спеціаліста чи магістра). Крім того, спеціаліст не міняє свою основну спеціальність, а вивчатиме громадське здоров’я як додаткову широку компетентність, щоб в майбутньому реалізувати свою базову спеціальність саме в цій сфері збереження і укріплення здоров’я населення.

Вже завершується створення системи громадського здоров’я в Україні на центральному рівні, у більшості областей відкриті обласні центри громадського здоров’я, регіональні відділи. Навіть на первинному рівні – рівні громади (наприклад в об’єднаних територіальних громадах) функції громадського здоров’я повинні бути представлені, зокрема будуть потрібні і поширені посади «польового епідеміолога» – а це працівник системи громадського здоров’я, який працює безпосередньо на рівні окремих громад.

Загальний ліцензований обсяг набору – 100 чоловік, на перший курс прийматимуть 50 студентів. Навчання буде стаціонарним та заочним, студенти проходитимуть співбесіду, фаховий іспит, який базуватиметься на розумінні основ збереження здоров’я та екзамен із іноземної мови. У виші планують залучати українських, іноземних лекторів, так, зокрема, вже є домовленість з керівництвом факультету громадського здоров’я Литовського університету наук про здоров’я щодо співпраці у цьому напрямку, повідомляється на офіційному сайті УжНУ.

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах