73774
12:30 21.012019

У Берегові відкрили виставку полотен у стилі абстракціонізму

Життя 2894

Авторкою оригінальних картин є уродженка Закарпаття художниця Агота Вереш, яка назвала свою виставку «Шлях додому». Вона працювала в багатьох техніках, але саме абстрактні роботи відкривають її з нового боку.

Виставка складається з пейзажних картин, на створення яких художницю надихнули схили берегівських виноградників. Жодну з виставлених робіт Агота не малювала в рідному Берегові – десь в дорозі, але думаючи про рідний дім.

Так, на відкриття виставки у Берегові завітало чимало гостей. Серед них, Матяш Сіладі, Генеральний консул Угорщини в місті Берегово, Ілдика Орос, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та депутат обласної ради, Ендре Саліпскі, колишній Генеральний консул Угорщини в місті Берегові, Агнеш Кулін, голова Товариства угорських митців Закарпаття імені Імре Ревеса.

Честь відкрити виставку отримав Матяш Сіладі та одразу звернув увагу на незабутнє відчуття естетики та довершеності, які отримає будь-яка людина після перегляду експозиції.

«Сьогоднішня виставка приурочена до Дня угорської культури, яка відіграє значущу роль в національній ідентичності народу. Саме культура була тією рушійною силою, яка підтримувала в угорцях дух незважаючи на всі історичні перипетії, вона робить будь-яку націю справжньою. А художні твори ще один значимий щабель культурного багатства. Твори, що ми бачимо на стінах, символ переходу від матеріальних цінностей до духовних – це саме те, що об’єднує угорців у ХХІ столітті», – зауважив пан Матяш.

Мисткиня Агота Вереш розповіла присутнім чому її виставка носить саме таку назву: «В сучасному світі ми, люди, часто в дорозі. Не знати це на щастя чи ні, але в дорозі є чимало надій та сподівань на зміни. Під час подорожей людина може задуматися про життя, його духовний сенс. Своїми роботами я не тільки намагаюся змалювати якийсь пейзаж, а й передати більш психологічні, емоційні та філософські поняття завдяки кольорам, формам та символам».

У своїх роботах художниця намагається зламати звичні канони класичного пейзажного живопису. Протягом декількох років вона намагається змінити логічний порядок нанесення елементів на полотно, використовує різні кольори та спостерігає за реакцією глядачів.

Перед присутніми з промовою виступив й Ендре Саліпскі, який протягом багатьох років працював у дипломатичних місіях Угорщини на Закарпатті та доклав чимало зусиль для відкриття цієї виставки.

«Дорога додому завжди є важливою, але головне, щоб було куди повертатися. Моя «дорога» веде в рідне село, де вже мало хто пам’ятає мене, але вважають таким самим членом спільноти як вони самі. Такою ж рідною для Берегова завжди залишиться й Агота Вереш, яка хоч і живе в Нідерландах, але рідні краї назавжди залишить у своєму серці», – наголосив Ендре Саліпскі.

Роботи Аготи Вереш сповнені життєвими моментами, спогадами про рідний край. Дивлячись на картини кожен може побачити щось своє – в цьому і є їхня магія.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах