66362
14:54 17.102018

Колеги з Ніредьгази навідалися до філологів УжНУ

Життя 3006

Лінгвісти та літературознавці Ужгородського національного університету взяли участь у міжнародному науковому форумі «Україністика в Угорщині та поза її межами». Організатором заходу виступила новостворена в Ніредьгазькому університеті кафедра української мови та культури й спілка самоврядування українців Ніредьгази та Чепела.

Із вітальним словом до учасників конференції звернулися проректор вишу Золтан Ковач, провідний консул Консульства України в Ніредьгазі Аркадій Гупало, голова самоврядування українців міста Юдіта Софілканич та завідувач кафедри Вікторія Штефуца.

Золтан Ковач, зокрема, висловив упевненість у правильності рішення уряду Угорщини та керівництва університету щодо відновлення діяльності кафедри україністики в Ніредьгазькому університеті як вагомого чинника підтримки добросусідських стосунків двох держав.

На пленарному засіданні привітали угорських колег і виступили з науковими доповідями професор кафедри угорської філології Петро Лизанець та завідувач кафедри української літератури, професор Валентина Барчан.

Продуктивною виявилася робота круглого столу «Методика викладання української мови як іноземної в сучасному європейському просторі». Були представлені й цікаві уроки практичного навчання української мови угорськомовних дітей різного віку на заняттях музики, образотворчого мистецтва. Йшлося і про методику вивчення української мови та літератури у вищому навчальному закладі, традиційні й нестандартні підходи.

Під час роботи круглого столу учасники ознайомилися з підручниками, посібниками, програмами, перекладними антологіями, що використовуються в процесі навчання, окреслили проблеми, які слід розв’язувати зусиллями урядовців, учених, методистів, учителів-практиків, студентів, учнів, батьків.

Учасники конференції разом із консулом Консульства України в місті Ніредьгазі поклали квіти до меморіальної дошки колишньому завідувачеві кафедри україністики в Ніредьгазькому університеті Іштвану Удварі, відвідали місто Токай, де вшанували пам’ять українського письменника й філософа Григорія Сковороди покладанням вінка до меморіальної дошки на будові православного собору, у якому митець упродовж восьми років співав у церковному хорі, пише Медіацентр УжНУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах