63825
22:17 17.092018

У Хусті відбулася велелюдна екскурсія легендарним замком

Життя 8170

16 вересня у Хусті було проведено унікальний екскурс в історію легендарного Хустського замку – вільну екскурсію під назвою “Замок Хуст – з глибини віків”.

Екскурсоводом виступив столичний архітектор, родом із Хуста, Богдан Шерегій, який вже роками займається дослідженням замку, а саме вивченням та відтворенням його архітектури.

Нещодавно “Карпатський об`єктив” писав про маловідомі факти з історії цієї унікальної фортифікаційної споруди, якими радо з нами поділився пан Богдан. Однак учора кожен бажаючий мав чудову нагоду особисто познайомитися з дослідником, почути цікаві історичні факти, побачити унікальні креслення та детальні плани цієї пам`ятки архітектури містобудування національного значення XIV-XVII ст. І надзвичайно приємно, що охочих зануритися у історію легендарної споруди славного міста над Тисою виявилося багато, адже до пізнавального заходу долучилося більше сотні осіб. Хтось прийшов на екскурсію цілеспрямовано, а хтось не зміг пройти повз живої історії старовинного і таємничого замку. Окрім місцевих, багато з яких, до слова, прийшли цілими родинами, навіть з маленькими дітками, послухати розповідь дослідника долучилися й гості, зокрема з Києва, Ужгорода, Чопа тощо.

“Відверто кажучи, я вперше виступаю в ролі екскурсовода. Ідея щодо тематики екскурсії належить ГО “Фойта”, яка вже роки опікується замком. Звісно, не можна не згадати і про значний внесок громадського діяча Івана Куделі, який активно займався популяризацією Хустського замку і дав потужний поштовх усім цим процесам”, – зазначив Богдан Шерегій.

Стартувала екскурсія від Хустської міської ради, фінішувала біля руїн замку. Під час зупинок пан Богдан ділився з присутніми розповідями та роздумами на такі теми: чи були в Хусті даки?; Атілла і Хуст; хто такі білі хорвати?; Хуст у складі Русі; чому мадяри люблять Хуст?; саксонська колонізація Марамарошу; перші кам’яні укріплення замку; п’ять коронних міст Мараморошу; період династії д’Анжу; Влад ІІІ Цепеш (Дракула) – родич мараморошського воєводи Драга?; “драгула” короля Сигизмунда Люксембургського; Матяш Корвін, Беатрис Арагонська і замок Хуст; чи штурмували повстанці замок у 1514р.?; Дьердь Дожа — селянський король; що робили тосканскі архітектори у Хусті?; вірш “До Крістіни” — хустська ідилія Балінта Балашші?; Гаспар Корніс — капітан; Династія Баторі у Хусті?; скарби Джорджіо Басти; чи вартий замок Хуст корони Трансільванії?; останній путь графа Ференца Редеї; Мемуари Міклоша Бетлена; за що убили коменданта барона Єйтнера?;”Білий будинок” Ференца ІІ Ракоці; останній герой замку. Тобто програма екскурсії була надзвичайно насиченою і тривала чотири години.

Родзинкою ж заходу стало ознайомлення з унікальними кресленнями та детальним планом архітектури замку, аналіз архітектурно-планувальних рішень замкового комплексу, до якого міг долучитися кожен бажаючий на кінцевій зупинці маршруту.

Безсумнівно, ця подорож у минуле не залишила байдужим нікого —  відвідувачі почерпнули чимало цікавої інформації та отримали масу позитивних емоцій, зокрема від неперевершеної панорами, що відкривається з вершини Замкової гори.

“Щиро вдячна ГО “Фойта” та зокрема екскурсоводу Богдану Шерегію за унікальний екскурс в минуле. Для мене, корінної хустянки, цей захід став справжнім святом. По-перше, я вже багато років не підкорювала Замкову гору, а по-друге, чимало історичних фактів стали для мене новиною. Відверто кажучи, це водночас і засмутило, адже ми, місцеві,  небагато знаємо про історію нашого міста, його особливі місця, до яких з`їжджаються туристи з різних країн. Однак завдячуючи людям, які цінують історію та люблять свій край, маємо чудову нагоду заново відкривати їх для себе. Сподіваюся, подібні екскурсії стануть доброю традицією для Хуста й надалі збиратимуть чимало небайдужих хустян”, – поділилася враженнями Ольга Щербан.

Богдана КЛЕКНЕР

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах