6385
21:48 26.052016

Усе нове – добре забуте старе, або Як змінилися випускні наряди протягом 50 років. ФОТО

Життя 16681

Випускний у загальноосвітній школі – це особлива подія для кожного учня. Велику увагу першому найголовнішому вечору свого життя приділяють дівчата.

в 0

Сукня – найважливіший атрибут випускного вечора

Вибір вечірнього туалету – одне із найважчих завдань для принцес-випускниць. Уже в 10-му класі вони задумуються над кольором, фасоном вбрання та структурою матеріалу, з якого воно буде виготовлене. Сьогоденна мода виходить за всі рамки розуміння. Немає певного стандарту, переваг у кольорі чи фасоні. Кожна дівчина обирає для себе омріяне, найгарніше плаття. У хід ідуть модні журнали, фешн-покази по телебаченню, аналіз кольорової гами, яка є модною саме цього сезону.

Випускний вечір – це незмінна традиція святкування переходу в доросле життя протягом багатьох років, яка сягає корінням далеко в радянські часи. Ще перед війною дівчата та хлопці веселилися на своїх перших балах. Тодішні випускні вечори кардинально відрізнялися від сучасних. Вітальні промови та концерти не були довгими, застілля – помпезними, а вбрання випускниць – шикарним.

в3

Вбрання 50-х

«60 років тому в нас не було таких шикарних суконь, як тепер у дівчат. Ми тоді жили скромно, грошей не вистачало, та й часи були такі, що вважали за краще не виділятися з натовпу. Випускниці одягали коричневе плаття з білими манжетами й комірцем та білий фартушок. Так-так, звичайну шкільну форму, але святкового варіанту», – посміхається майже 80-річна випускниця Муза, побачивши мій здивований погляд.

вп4

А-ля 60-ті

Потім, у 60-роки минулого століття, найпопулярнішим став фасон «Мерлін». Приталене плаття зі спідницею сонце-кльош до середини коліна та поясом, зав’язаним у бант, або тоненьким пояском, який вигідно підкреслював тонку статуру.

в2

Віяння сучасного Заходу

Поступово змінювалися часи, фінансові можливості родин, відновлювалися зв’язки із закордонними родичами, і дівчата почали одягати сукні, які мали святковий вигляд. Став відчуватися віддалений вплив Заходу. Випускниці 60-х років намагалися враховувати тренди зачісок та вбрання, яке, у свою чергу, демонстрували з екранів радянські телезірки. Завивалися локони, волосся пишно вкладалося й прикрашалося шовковою стрічкою. 40–45 років тому випускниці вдягали коротенькі плаття вузького фасону, що підкреслював усі їхні принади. Оскільки купити гарну сукню було доволі важко, то великим попитом користувалися кравчині, які виготовляли наряд переважно із кремпліну. Ті, хто міг дозволити собі дорожчу тканину, шили плаття із шовку, «газу» та інших прозорих тканин, під які обов’язково вдягали так званий чохол.

в 4

«Весільна» мода

Світ моди швидко змінюється. Дівочі забаганки набувають дедалі масштабніших форм. Але й тут усе залежить від доходів родини, виховання та фантазії самих красунь. Десяток років тому наймоднішими були так звані «весільні» плаття. Шнуровані корсети, пишні, до самої підлоги спідниці, які тримав криналіновий каркас… На випускному вечорі плаття вчорашніх школярок займали ледь не півзали. Усі ці розкішні сукні дівчата не могли й не вміли достойно носити, але вважали за необхідне мати їх на собі, тож шаленим попитом стали користуватися салони прокату. Поступово «пишнота» відійшла на другий план, давши шлях довгим прямим нарядам.

вп2

Кожне вбрання має своє призначення

Років зо п’ять тому випускниці зрозуміли, що набагато вигідніше мати сукню, яку можна одягнути ще декілька разів. Дівчата почали обирати якомога простіші фасони, що підходять і на дні народження та інші урочистості. Такі сукні можна було придбати в магазинах і на ринках (залежно від виділеної батьками суми). Але тут простота й мінімалізм дійшли вже до абсурду. Молодь цілком забула про призначення свого наряду та захід, на який його вдягала. У хід пішли сукні, оздоблені ажуром, гепюром, прозорою сіткою та фатіном, непристойні декольте й розрізи. Батьки відхрещувалися: «Її випускний. Він буває тільки раз у житті, хай одягне те, що подобається». Звісно, далеко не всі панянки переступали через межу пристойної моди. Переважна більшість купувала або шила на замовлення строге, приталене, але в той же час вишукане вбрання.

Кардинально відрізнялися сукні випускниць різних районів. Дівчата з Ужгородщини обирали тканину пастельних відтінків, а фасон із «голлівудським шиком». А от Тячівський, Хустський райони хизувалися більш відкритими шатами насичених кольорів.

вп3

Стиль «Хюрем»

Рік 2014 привніс свою родзинку в моду випускних суконь. Панночок знову охопив азарт наймоднішого вибору. Тодішнім трендом стала тканина, повністю оздоблена бісером і камінням. Віяння «Величного століття» та неперевершених шат Хюрем далися взнаки.

Про фасони, кольорові гами та інші вподобання випускниць 2015–2016 року мені розповіла майстер з пошиття вечірніх і весільних суконь Вікторія. З’ясувалося, що смаки дівчат з різних районів Закарпатської області кардинально відрізняються.

«У 2014 році матеріал обирали важкий, щоб він падав та струївся по фігурі. Цей ефект посилювали за допомогою щільного пришивання бісеру. Матеріал із оздобленням вручну дорогий, але гарний. Метр якісної тканини коштував від 400 гривень. За умови, що обирали гарний силуетний фасон, а в дівчини була струнка фігура, модель виходила дуже гарною та багатою. На жаль, не всі молоді панночки можуть гарно підібрати собі плаття. В уяві воно кардинально відрізняється від того, що отримують насправді. Добре, якщо випускниці дослухаються до моїх рекомендацій або порад іншої сторонньої людини, а як ні, то просто жаль тканину та мою роботу», – розповідаючи, посміхається Вікторія.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вишуканий елегантно сексуальний стиль

У 2016 році модниці обирають стриманий, елегантно сексуальний стиль. Оздоблення блискучим камінням, стразами та бісером відійшло на другий план. Тепер у тренді мереживо. Плаття завдовжки до підлоги та приталений фасон із оголеною спиною або глибоким розрізом на нозі – найпопулярніші.

Якщо минулого року частіше надавали перевагу бірюзовому кольору, а також масляним відтінкам та повній протилежності – червоному, то тепер улюбленими стали ейворі, пудра, масло та найпопулярніший – м’ятний і всі його відтінки. Найсміливіші, а їх, за словами Вікторії, доволі багато,  обирають «електрик». Це яскраві кольори, від погляду на які аж здригаєшся. Пишність спідниць від талії до низу й так звані «хвости» теж уже не популярні.

«Дуже модним новим фасоном став трансформер. Це довгі сукні, які «легким порухом руки перетворюються» на короткі коктейльні», – розповідає кравчиня. За словами Вікторії, тепер дівчата приходять до неї з чітко визначеним образом, розумінням того, що мають отримати в кінцевому підсумку.

Вузькі та довгі класичні салонні фасони – моделі сторічної давнини. Усе, що створюється у світі моди, тільки набуває окремих незначних нових елементів, а решта – добре забуте старе. Тому через певний період часу в молодих дівчатах ми впізнаємо себе.

вп7

Софія ПЕКАРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах