63642
14:02 16.092018

У Хусті відбулося храмове свято однієї з найдавніших каплиць міста

Життя 5064

Вчора, 15 вересня, у римо-католиків – обов’язковий спомин Пресвятої Діви Марії Страждальної. З цієї нагоди хустська римо-католицька громада храму св. Анни та Йоакима зібралася для спільної молитви.

Хресною дорогою вірники піднялися до однієї з найдавніших каплиць Хуста, яка знаходиться на території римо-католицького кладовища. Там відбулася і Служба Божа, яку відправили настоятель храму о. Олександр Сулінчак та о.Степан Самборський.

Культова споруда на честь Пресвятої Діви Марії Страждальної була споруджена в 1877 році. У 1945 році її забрали від громади й повернули тільки через 49 років.

У оригіналі каплиця була названа на честь Успіння Пресвятої Марії, після реставрації та освячення її перейменували на каплицю Пресвятої Діви Марії Страждальної. Окрасою культової споруди є робота одного з місцевих художників, на якому зображена страждальна Марія.

Особливе місце для молитви на території вічного спокою було відреставровано й освячено в 2010 році.

Об`єднавши зусилля, громада привела в належний стан й кладовище, засноване приблизно в 1860-1865 роках. Адже з 1960 року, коли санепідемстанція заборонила поховання у зв`язку з введенням в дію джерела питного водопостачання, цвинтар занепав. І тільки у 1995 році громада отримала дозвіл у влади на вирубку дерев, оновлення пам`ятників тощо.

 До слова, оскільки неподалік знаходиться й військовий цвинтар, то третій рік поспіль до Хуста приїжджають представники спільноти оберігачів військової та культурної історії з угорського міста Сентендре. Волонтери відновлюють забуті могили солдатів, загиблих під час Першої та Другої світових воєн.

Богдана КЛЕКНЕР, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах