62864
12:27 5.092018

В Ужгородській міськраді відбулися чергові громадські слухання, щодо ремонту набережної Незалежності

Життя 1748

У вівторок, 5 вересня, відбулася зустріч міського голови Богдана Андріїва з представниками громадськості, щодо проекту капітального ремонту набережної Незалежності. На зустріч запросили членів Ради старійшин міста, біологів, архітекторів, митців. Щоправда представників громадськості, які активно виступають проти ремонту набережної на заході не було. Як писали відтак у мережі фейсбук деякі активісти, на цю зустріч їх не запросили. Вони навіть не знали що вона буде проводитися, оскільки жодних анонсів не було.

– Я прекрасно розумію активну частину нашого міста, яка хвилюється за збереження набережної Незалежності та Липової алеї, – зазначив на початку засідання міський голова. – Хочу ще раз наголосити, що під час реалізації цього капітального ремонту не йде мова про знищення лип. На цій набережній є 202 дерева: з них – 191 липа, 2 дуби, 4 туї. Усі вони будуть збережені.

Відтак міський голова розповів про заплановані роботи. Зокрема проектом передбачено лише заміну асфальтного покриття проїжджої частини, заміну бруківки на тротуарі, також будуть встановлені нові лавиці, урни для сміття, світильники.

Загалом присутні, які виступали, а це і екс-мери міста Еміл Ландовський та Віктор Погорєлов, наголосили на тому, що ремонт на набережній необхідний, утім проводити його потрібно вкрай обережно, аби не пошкодити дерева.

– Як місто може розвиватися, якщо не робити нічого? Критикувати завжди легко, реалізувати тяжко. Опозиція повинна бути конструктивною, – зазначив під час зустрічі професор УжНУ Василь Химинець – Я вважаю, що потрібно створити комісію, яка контролюватиме проведення ремонтних робіт, до неї включити фахівців різних напрямів, які розуміються на такій роботі, представників громадськості.

Присутній на зустрічі біолог УжНУ Андрій Сойма, наголосив на тому, що якщо все правильно зробити, то роботи з капремонту не мали б вплинути на стан дерев.

– Роботи із прокопки траншей, а також використання підсипочного шару під укладку бруківки забезпечать те, що з деревами нічого не станеться, – зазначив науковець. – Треба просто контролювати проведення робіт, щоб вони були проведені ретельно і однозначно ручним способом. Звісно, ці дерева знаходяться на насипі, але у них досить потужна коренева система.  Тож якщо йде питання поверхневої заміни, то ці роботи не мали би впливати на дерева. Утім якщо дійсно копатимуть дуже глибоко, то жодне дерево не витримає. Якщо потрібно буде долучитися до цих робіт біологам, то ми готові допомогти.

Також Андрій Сойма запропонував для вуличного освітлення протягнути електричні кабелі повітряним шляхом, як це і було досі, оскільки при прокладанні траншейним способом коренева система буде пошкодженою. Якщо все правильно зробити, то роботи з капремонту не мали б вплинути на стан дерев, вважає науковець.

Відтак виступила директор Лінгвістичної гімназії Любов Попович, яка переконувала усіх присутніх, що батьки гімназистів з радістю сприйняли новину, що набережна буде оновлюватися. Школярі та керівництво гімназії навіть готові потерпіти незручності, аби випускну лінійку у 2019 році провести на відремонтованій набережній.

Загалом більшість присутніх на заході представників громадськості висловлювалися “за” проведення ремонтних робіт на набережній. Тож міський голова подякував усім за конструктивний діалог та зазначив, що готовий обговорювати це питання доти, поки не вдасться знайти компроміс.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах