61710
10:06 20.082018

Вірники Хуста відзначили Преображення Господнє із традиційним освяченням першоплодів

Життя 6088

Сьогодні, 19 серпня, православні та греко-католики відзначають одне із 12 найбільших християнських свят – Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, або, як кажуть у народі – Яблучний Спас.

Оскільки свято припадає на час, коли дозріває урожай, то саме тому в цей день вже стало доброю традицією приносити до церкви для благословення та освячення виноград, яблука та інші фрукти. Головний зміст і мета Преображення Господнього – визнати і прославити Божественність Христа.

Так, цього дня до хустського греко-католицького храму Преображення Господа нашого Ісуса Христа на Божественну Літургію з нагоди храмового празника та 13-річчя від заснування парафії завітали численні гості з різних куточків краю, серед яких духовні отці, сестри-василіянки, вірники з інших парафій. Радість важливої події розділили з церковною громадою і представники влади.

З особливим теплом і щирістю звернувся до парафіян, виголошуючи своє пастирське слово, декан Золотарівського деканату о. Віталій Полянський. Розповідаючи про таємниче преображення (перетворення), явлення Божественної величі й слави Христа на горі Фавор, він закликав вірників перейнятися справжньою християнською любов`ю до ближніх і нагадав про важливість духовного преображення.

Особливої урочистості богослужінню додав спів хору греко-католицького собору Святого Вознесіння. Після Літургії відбулося освячення фруктів, обхід храму з читанням Євангелій, Многоліття, Вечірня та Мирування.

На завершення святкування настоятель храму Преображення Господа нашого Ісуса Христа о. Володимир Бабич щиро подякував духовенству й вірникам за підтримку та спільну молитву на славу Божу

Довідково. Преображення Господнє або Спас – одне з дванадцяти найбільших християнських свят. Воно знаменує подію, коли Ісус завів трьох апостолів – Петра, Якова та Івана на гору Фавор і перевтілився перед ними. Тоді Його обличчя засяяло, а на небі з’явилися старозавітні пророки Мойсей та Ілля, які говорили зі Спасителем про Його близький відхід. Усіх їх освітила хмарина, з якої линув голос: “Це Син Мій Улюблений, що його я вподобав. Його слухайтеся”. Преображення показало наявність в Ісусі Христі божественної та людської природи.

Це релігійне свято називають іще «проводами літа». За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені і перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після 19 серпня стають набагато холоднішими.

Богдана КЛЕКНЕР, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах