61016
08:44 7.082018

Як повернути кошти, якщо боржник помер?

Життя 27214

«Доброго дня. Кілька років тому я позичив під розписку досить велику суму грошей своєму знайомому. Нещодавно настав строк, коли він мав повернути ці кошти, однак я дізнався, що ця особа вже померла. Дружина та діти навіть чути не хочуть про повернення мені грошей. Чи маю я право вимагати від них повернення боргу і як узагалі діяти в такій ситуації?

Василь, м. Свалява»

Насамперед зазначимо, що право вимагати повернення боргу спадкоємцями померлого є. Це передбачено ст. 1218 Цивільного кодексу України, де сказано, що до складу спадщини входять не тільки всі права, але й усі обов’язки, які належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини й не припинилися внаслідок його смерті. Тобто майнові борги померлого також входять до складу спадщини. Однак варто одразу зауважити, що закон захищає спадкоємців від тих боргів, вартість яких перевищує вартість успадкованих активів. Тож спадкоємці зобов’язані задовольнити вимоги кредитора померлого тільки в межах вартості майна, одержаного в спадщину. Також існує ризик, що спадкоємці, оцінивши неспіврозмірність вартості майна з боргами померлого, можуть не прийняти спадщину. У такому разі шанси кредитора на повернення коштів суттєво погіршаться.

Інформацію про активи і пасиви померлого, склад спадщини та коло спадкоємців кредитор може дізнатися, тільки офіційно пред’явивши вимоги до спадкоємців у межах спадкової справи. У свою чергу, хоча закон і зобов’язує спадкоємців повідомити всіх кредиторів померлого про відкриття спадщини, однак на практиці вони намагаються цього уникнути. Тому кредитору, який дізнався про смерть боржника, варто для початку з’ясувати, чи відкрита спадкова справа та в якого нотаріуса вона знаходиться. Отримати таку інформацію можна в нотаріуса шляхом здійснення запиту до спадкового реєстру, але для цього необхідно мати свідоцтво про смерть боржника. Зволікати з цим не слід, адже кредитор має тільки 6 місяців для того, щоб пред’явити свої вимоги до спадкоємців.

Якщо виявиться, що спадкова справа в жодного нотаріуса на момент звернення не відкрита, кредитор має право звернутися з претензією до будь-якого нотаріуса за місцем відкриття спадщини (в межах нотаріального округу), і той відкриє спадкову справу.

Наступним кроком є звернення з позовною заявою до суду про стягнення суми боргу з спадкоємців. Якщо спадкоємці вже відомі й спадщина прийнята, то звертатися необхідно до суду за місцем проживання спадкоємців. Якщо ж спадщина ще не прийнята, то до суду за місцем знаходження майна померлого або його більшої (дорожчої) частини.

Одночасно з поданням позовної заяви варто просити суд накласти арешт на майно, яке входить до складу спадщини, для попередження спроб спадкоємців приховати його шляхом продажу чи дарування комусь із близьких. Перспектива судового розгляду такої справи залежить від того, чи зможе кредитор довести, що дійсно надавав кошти в борг і вони не були повернуті померлим. Велике значення мають також форма та зміст розписки як основного доказу, який підтверджує факт позики коштів.

Крістіан ФЕКИЙШГАЗІ, адвокат, юридична компанія «Колегіум»

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
29-річний закарпатець підпалив співмешканку, бо приревнував до вітчима
12:19
Центри рекрутингу української армії запрацювали в Ужгороді та Мукачеві у приміщенні місцевих ЦНАПів
12:02
На Рахівщині трапилися дві аварії, в яких травмувалися малолітні діти
11:55
Впродовж попередньої доби вогнеборці загасили одразу дві пожежі на сміттєзвалищах
11:41
На ринках Ужгорода вже продають закарпатську черешню
11:26
Муніципали винесли 955 повідомлення за несплату послуг із користування паркувальними майданчиками в Ужгороді
10:29
Пошкоджені та зруйновані дамби, лінії берегоукріплення – Закарпаття гостро потребує коштів для протипаводкового захисту
10:10
На Мукачівщині рятувальники ліквідували пожежу в літній кухні
09:56
Паски для військових випікали в Ужгороді
09:24
Підтверджено загибель Михайла Зейкана з Виноградова
09:05
Всі новини