59597
09:57 10.072018

Закарпатці стали учасниками ювілейного Міжнародного фестивалю молодіжних оркестрів і хорів у Словаччині

Життя 3220

Вже десятий раз в кінці червня та на початку липня здійснився в Кошицях і на території східної Словаччини ювілейний «Шенгенський меридіян», організатором якого є молодіжний оркестр «Музика Ювеналіс» з Кошиць.

Метою фестивалю є музикою «руйнувати» кордони. Учасниками і в цьому році, як і в попередніх роках, були також і мистецькі колективи з України. Останнім у програмі фестивалю був урочистий концерт Українського народного хору «Карпати» та оркестру «Музика Ювеналіс» в міській частині Кошиці – Красна.

«Коли ми в 2009 році організували перший фестиваль мали надію, що він стане традицією і певною частиною культурного життя не лише в Кошицях, але і в регіоні східньої Словаччині», – згадує директор фестивалю Ігор Довгович. Ювілейний фестиваль був ствердженням того, що ці заміри наповнилися.

В попередніх роках крім фестивальних концертів в українському Ужгороді стала традицією і участь на фестивалі молодих музикантів з України. В цьому році в числі більше як 200 молодих митців із Словаччини, Польщі та Філіпін були і учасники Духового оркестру Ужгородського державного музучилища ім. Д. Задора під керівництвом Степана Томича та Камерного хору «Євшан» зі Львова під керівництвом Ігоря Даньковського.

Духовий оркестр з Ужгорода з великим успіхом виступав на двох концертах у Високих Татрах і в міській частині Кошиці – Польов. У своїй програмі запропонував крім популярних світових композицій і багату суміш українських. Зірками концертів були і солісти оркестру трубачі браття близнюки Емеріх і Томас Поповичі та ксилофоніст Артем Калинич. Після закарпатської «Ватри» та «Гопака» у його виконанні не одноразово з публіки прозвучало голосне «Браво», повідомляє zakarpattya.net.ua.

Хористи з «Євшану» разом із співаками хору «Гармонія» з польського Цєшина і хору «УП Маніла Хорале» з далеких Філіпін та музикантами Симфонічного оркестра Центра культури міста Бржег з Польщі і оркестра «Музика Ювеналіс» були в складі великого міжнародного оркестру і хору «Шенгенський меридіян», який виступав на Галаконцерті, тобто на відкритті фестивалю, в Церкві Премонштратів в Кошицях під керівництвом Ігоря Довговича. На концерті прозвучали два твори Антоніа Вівальдіго. У вокально – інструментальній «Ґлорії» сольні номери виконували солістка Державного театру Кошиці, українка Мирослава Гаврилюк та словачка Гелена Бече – Сабо, в «Концерті для двох віолончелей» солістами були талановиті Марія Варголякова та Ян Боґдан. І в цьому році щодо галаконцерту сповнились правдиві слова абата Ордену Премонштратів Мартіна Амброза Штрбака, які висловив на заключному концерті фестивалю перед трьома роками: «Це не концерт, це неймовірна можливісь доторкатися неба. Я схвильований тим, що маю унікальну можливість прожити це і що ми як грішники можемо відчувати, що таке досконалість небес.»

Крім галаконцерту хор «Євшан» з великим успіхом виступив і на двох самостійних фестивальних концертах з програмою духовних творів українських і світових композиторів та обробок українських народних пісень. Першим був традиційний «Свічковий концерт» на подвір’ї «Палацу Баркоціїв» в Кошицях, який має прямо казкову атмосферу. Хористи зі Львова з великим успіхом виступили і в заповненому новому греко-католицькому храмі у Великих Капушанах.

Програму ювілейного фестивалю завершив в день свята св. Кирила і Мефодія, в четвер 5-го липня, урочистий концерт Українського народного хору «Карпати» та молодіжного оркестра «Музика Ювеналіс» на святі в Красній над Горнадом. Концерт був завершенням свята, яке з нагоди 875-ої річниці першої письмової згадки про Красну на подвір’ї прекрасного «Kaštieľa» підготувала місцева адміністрація.

В першій частині концерту у виконанні хору «Карпати» під диригуванням художнього керівника Левка Довговича і хормейстра Світлани Мартинюк та солістів Марії Побегової, Марії Матисової, Гелени Волошин, Томаша Намешпетра, Андрія Личка, Андрія Гапштака та Йосифа Прусака, прозвучали народні українські,словацькі і моравська пісні. На акордеоні супроводив Ігор Крета. В другій частині до «Карпат» приєднався оркестр «Музика Ювеналіс» з художнім керівником і диригентом Ігорем Довговичом. У виконанні хору і оркестру та солістів Андрія Личка, Андрія Гапштака та Томаша Намешпетра прозвучали українські народні пісні, а в кінці програми і гімничні пісні «Реве та стогне Дніпр широкий» і «Молитва на народ». Як подяка організаторам і в честь всіх жителів Красної концерт завершило «Многая літ». Жителі Красної програму святкового концерту прийняли дуже прихильно. Слова подяки за програму концерту висловив і староста Міської частини Красна Марек Кажимір під час багатого фуршету для учасників мистецьких колективів та запрошених гостей.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах