58816
12:06 26.062018

Закарпатські підприємства ведуть активну зовнішньоекономічну діяльність з країнами ЄС

Життя 3129

Про це під час брифінгу розповіли начальник головного управління статистики в Закарпатській області Галина Гриник та заступник начальника Валерій Онофрій.

Експерти зауважили, що наша область, які і всі області України показує зростання по ряду показників. Так, за січень-квітень поточного року обсяг промислового виробництва зріс на 104%, зокрема виросли обсяги продукції сільського господарства.

Поряд з тим, одним з важливих показників для розвитку економіки краю є зовнішньоекономічна діяльність. Так, протягом січня-квітня 2018 року Закарпаття здійснювало зовнішньоторговельні операції з партнерами зі 105-ти країн світу. Для порівняння, Україна веде торгові операції із 210 країнами.

Закарпаття експортувало товари до 56 країн світу, імпортувало із 101. Експортом товарів займалися близько тисяча суб’єктів, серед них 379 підприємств та 620 фізичних осіб, а імпортом – 378 підприємств та 530 фізичних осіб.

Експорт товарів у січні-квітні 2018 року становив понад 500 млн дол та збільшився на третину порівняно з обсягом аналогічного періоду минулого року. Імпорт товарів становив 514 млн дол та збільшився на 29,5%.

Частка країн Європейського Союзу, з якими Закарпаття веде торгівельні відносини збільшилася і в експорті становила 95,8%, а в імпорті – 62,3% (у січні–квітні 2017р – 89,7% та 59,8% відповідно). Питома вага семи країн СНД становила в експорті та імпорті лише 0,5% та 0,6% відповідно.

Найвагоміші експортні поставки товарів серед країн ЄС здійснювалися до країн-сусідів Закарпаття: Румунії, Польщі, Угорщини, Чехії, Німеччини та Австрії.

Протягом останніх років основні позиції експорту залишились майже незмінними. У структурі товарного експорту переважали машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання – 60,6% від загального обсягу експорту, текстильні матеріали та текстильні вироби – 8,0%, деревина і вироби з деревини – 7,6%.

У структурі імпорту товарів значна частка традиційно припадала на машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання – 52,5% від загального обсягу імпорту; полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них – 11,3%, текстильні матеріали та текстильні вироби – по 8,5%.

Протягом січня–квітня 2018р. в область надійшло іноземної давальницької сировини на 393,4 млн дол, що становить три чверті загального обсягу імпорту області. Основні надходження давальницької сировини здійснювались із країн-сусідів Закарпаття, Китаю, Німеччини, Італії, Тайваня.

Обсяг експорту готової продукції, виготовленої з давальницької сировини, склав 457,7 млн дол, або 80,4% від загального обсягу експорту. Три чверті обсягу зазначеної продукції припали на механічне та електричне обладнання, текстильні матеріали та текстильні вироби – 10,0%, різні промислові товари – 6,4%. Основними споживачами готової продукції, виготовленої з давальницької сировини, були країни-сусіди Закарпаття (78,1% загального обсягу експорту готової продукції), Німеччина (6,9%), Австрія (4,9%).

За обсягами експорту товарів область зайняла дев’яте місце (3,7% загального обсягу експорту товарів України), по імпорту – сьоме (3,0% загального обсягу імпорту товарів України).

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах