56132
14:43 24.052018

На Берегівщині відзначили 315-ту річницю визвольної боротьби угорського народу

Життя 2711

23 травня у селі Вари Берегівського району провели традиційний захід присвячений початку визвольної боротьби угорського народу очолюваної князем Ференцом Ракоці ІІ.

Святкування розпочалося на подвір’ї місцевої реформатської церкви з підняття історичних прапорів. Куруци Томаша Есе проголосили Бережанську відозву, яка стала одним із найважливіших документів національно-визвольної боротьби.

Вшанувати історичні події 1703-1711 років завітали Матяш Сіладі, Генеральний консул Угорщини у місті Берегово, Ласло Куті, ведучий консул Генерального консульства Угорщини у місті Ужгород, Віктор Мікулін, заступник голови Закарпатської ОДА, Гейза Гулачі, заступник голови ГО «ТУКЗ-КМКС» та депутат Закарпатської обласної ради, Йожеф Шін, голова осередку ГО «ТУКЗ-КМКС» Берегівського району та голова Берегівської районної ради, Борнобаш Кейс, депутат Закарпатської обласної ради, Елемир Шаламон, сільський голова Варів та інші почесні гості.

У своїй промові Матяш Сіладі зауважив, що через 315 років всі пам’ятають величну постать Ференца Ракоці ІІ та його прагнення до змін: «Ця визвольна боротьба стала рушійною силою для всього народу і була першою, в історії Угорщини, яка стала ключовою ланкою національної єдності. Події того часу дали віру угорцям, що вони можуть боротися за свої права, свободу та відстоювати власні ідеали».

Йожеф Шін, звернув увагу на те, що Ференц Ракоці дав угорцям надію на світле майбутнє, віру у свої сили та власні переконання. Недарма уряд Угорщини з року в рік, 27 квітня, вшановує пам’ятну дату з дня народження великого князя.

«Ракоці усвідомлював, що сила народу, його прагнення до волі може зрушити стіни поневолення то однією, то іншою великою державою світу. Спалахнувши, національно-визвольна боротьба показала приклад для багатьох народів світу, що доля націй та народностей тільки у їхніх власних руках і це набагато важливіше з якусь абсолютистську владу. Ця національно-визвольна боротьба дала зрозуміти, що народи з багатою культурою, духовними цінностями та традиціями не можна покласти на коліна», – констатував Йожеф Шін.

У свою чергу Віктор Мікулін зазначив, що пропри важкі роки боротьби, Угорщина стала великою демократичною та правовою державою, яка сповідує європейські цінності.

«Прикро говорити про це у ХХІ ст, але сьогодні угорці, які проживають на території Закарпаття теж змушені відстоювати свої права. Ми підтримує цю боротьбу, адже немає нації та народності якщо немає мови – вона зберігає багатовікові традиції. Я вважаю, що дітки самі мають обирати якою мовою навчатися – рідною, державною чи будь-якою іншою мовою Європейського Союзу», – наголосив заступник голови Закарпатської ОДА.

Заступник голови ГО «ТУКЗ-КМКС» та депутат Закарпатської обласної ради, Гейза Гулачі зауважив, що визвольна боротьба угорського народу стала ключовою в історії держави. Тоді народ об’єднався задля досягнення високих цілей – кращого життя для себе та наступних поколінь.

«Якщо дивитися на ці події очима історика, то побачимо, що вони є виправданими та потрібними на той час. Згадуючи визначні етапи угорської історії можна зрозуміти, що вольовий народ робив все для своєї незалежності, так було і в період Ференца Ракоці, революцій 1848 та 1956 років. Сьогодні Угорщина теж веде велику боротьбу, оберігаючи свої принципи та переконання, свій народ, який проживає за межами батьківщини», – зазначив Гейза Гулачі.

Після всіх виступів запрошені гості поклали вінки до меморіальної дошки присвяченої подіям національно-визвольної боротьби 1703-1711 років.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У «Совиному гнізді» презентували фотоальбом «Ужгород колись і нині»
13:11
29-річний закарпатець підпалив співмешканку, бо приревнував до вітчима
12:19
Центри рекрутингу української армії запрацювали в Ужгороді та Мукачеві у приміщенні місцевих ЦНАПів
12:02
На Рахівщині трапилися дві аварії, в яких травмувалися малолітні діти
11:55
Впродовж попередньої доби вогнеборці загасили одразу дві пожежі на сміттєзвалищах
11:41
На ринках Ужгорода вже продають закарпатську черешню
11:26
Муніципали винесли 955 повідомлення за несплату послуг із користування паркувальними майданчиками в Ужгороді
10:29
Пошкоджені та зруйновані дамби, лінії берегоукріплення – Закарпаття гостро потребує коштів для протипаводкового захисту
10:10
На Мукачівщині рятувальники ліквідували пожежу в літній кухні
09:56
Паски для військових випікали в Ужгороді
09:24
Всі новини