На Берегівщині визначали команду, яка найкраще готує бограч
Найкращий бограч на Берегівщині готує команда Йожефа Антала. Це підтвердив конкурс, проведений на території комплексу “Термальні води Косино”.
Нині в ньому взяли участь 4 команди – переможниці попередніх таких змагань, і гості з угорського ковбасного клубу Еврешгази, які теж здобули призове місце на одному з конкурсів.
Поза програмою виступали кухарі термального комплексу – Ірина Енеї та Єва Вереш, які у величезному казанку зварили 1700 літрів цієї національної страви. Вся продукція команд і господарів розійшлась за годину – численні відвідувачі басейнів охоче куштували бограч та своєрідні додатки до нього, які пропонувались безкоштовно.
“Угорська національна кухня надзвичайно різноманітна, в якій цей навар займає особливе місце,- ділиться з ГК учасник бойових дій на Сході країни, полковник Сергій з Вінниці, який проходить в Косині реабілітацію. Він не вперше приїздить сюди відновлювати сили.- Подібні змагання об’єднують нас, адже куштують закарпатські наїдки представники з усіх куточків нашої держави, обмінюються враженнями. До того ж можна запозичити, як змістовно і з користю організувати відпочинок, посмакувати стравами з інших країн, скажімо Угорщини – не треба навіть нікуди виїжджати.”
Обов’язковою умовою конкурсу було зварити 150 літрів бограчу кожному учаснику. Команда сільського голови з Рафайнова Йожефа Антала приготувала його 280 літрів.
“Й навіть цього виявилось замало,- каже нам капітан.- Гості все підходять і підходять, а пригощати нічим. Знали б, що буде такий попит – зварили б ще більше.”
Готували бограч рафайнівчани з м’яса диких тварин, зокрема косулі та оленя, яке придбали в Угорщині. Напередодні Йожеф зарізав також 120-кілограмове свинча, тож мали на столі й свіженький окорок. До своїх страв спеціально замовили з Ужгорода житній хліб та глечики з нього, в яких подавали страву. Безкоштовно пропонували відвідувачам оригінальні пампушки, приготовленні за старинним рецептом.
Напевно, журі взяло до уваги всі ці моменти та голосування гостей і присудило команді з Рафайнова перше місце і приз в 50 тисяч гривень. До речі, вони були переможцями й на першому такому конкурсі, що проходив у 2013 році.
Друга сходина п’єдесталу і премія в розмірі 40 тисяч дістались “Астейським умілим господиням” на чолі з сільським голово Анітою Надь. Родзинкою їхньої страви стало копчене м’ясо та ковбаски, приправлені оригінальними спеціями. Жінки теж безкоштовно пригощали гостей приготовленими за місцевими традиціями фанками-вергунами.
Третіми були гості з Орошгази, які випередили команди “Садівників” з Косоні та “Гриль-чемпіон” з с.Холмець Ужгородського району. Попри кубки та грамоти їм теж вручили відповідно 30, 20 і 10 тисяч.
Протягом дня відвідувачів термального комплексу та учасників змагань розважали популярний гурт з Вишкова “Шодро” на чолі з невтомною Енікев Вароді, митці обласної філармонії, інші художні колективи.
“Подібні атракції вартувало б проводити тут частіше,- каже гість із Львова Тарас, який приїздить сюди вже в 12-й раз.- Вони додають настрою та й угорська національна кухня приваблює.”
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися