54130
16:02 27.042018

У Хусті відкрили евакуйовану виставку старовинного українського одягу

Життя 5228

Стародавні столітні сорочки-вишиванки, корсетки та спідниці – це головні експонати ексклюзивної виставки під назвою “Евакуйована колекція”, яка сьогодні, 27 квітня, відкрилася у Хустському краєзнавчому музеї.

IMG_0614

Традиційний народний одяг Луганщини середини XIX – початку XX ст. презентовано у місті над Тисою завдяки уродженцю Дніпропетровщини, добровольцю батальйону «Айдар», голові правозахисного козацького товариства «Базавлуцька Січ» Миколі Павлюченку. На жаль, сам автор колекції не зміг побувати на її відкритті у Хусті, однак на виставку завітали його побратими.

“Мета експозиції – показати єдність Сходу і Заходу, сприяти порозумінню та поверненню втраченої довіри між жителями різних областей України. Ми щиро вдячні пану Миколі – людині, яка за власні кошти, призначені на дороговартісне лікування (після поранення в зоні бойових дій) в Польщі, викупила ці стародавні експонати у місцевої жительки Луганщинини, адже не змогла тихо спостерігати, як пропадає безцінне народне надбання і разом із однодумцями розгорнула цілий Всеукраїнський культурно-мистецький проект, який подорожує всією Україною, а сьогодні завітав і до нашого рідного міста”, – поділився з “Карпатським об`єктивом” в.о.директора Хустського краєзнавчого музею Борис Прокопів.

На відкриття експозиції завітала інтелігенція міста, учасники бойових дій та місцеві школярі. Усі бажаючі поділилися враженнями від побаченого, а учні театрального відділу школи мистецтв скрасили захід декламуванням патріотичних віршів.

Поруч із колекцією евакуйованого національного вбрання, в якому закладено генетичний код українського народу, розміщена міні-виставка світлин, на яких зображені жахливі наслідки війни…

Діятиме експозиція стародавнього українського одягу слобожанської землі в Хусті протягом двох тижнів, а потім “помандрує” до Мукачева.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах