52368
09:14 2.042018

Як у Перечині в дощову погоду вербу освячували

Життя 5604

фото1 титульнеСьогодні у християн східного обряду – Вербна неділя. Вербна неділя (лат. Dominica in Palmis de passione Domini) – неділя, яка припадає за 7 днів до Великодня. Великий Тиждень, який ще називається Страсним, розпочинається Вербною неділею. Багатьма мовами світу вона називається Пальмовою неділею – з огляду на гілки пальм, що їх стелили на дорогу під час входу Господа Ісуса до Єрусалиму. Однак на слов’янських територіях, де пальми не ростуть, а весна настає з цвітіння верб, то пальмові гілки люди замінили вербними, які починають зеленіти і цвісти, та відповідно і назва свята змінилася: білоруською – Вербніца, болгарською – Цветніца, сербською – Цвети, словацькою – Квітна неділя (у деяких місцевостях України Вербну неділю також називають Квітною). Для закарпатців ця неділя є Вербною, Цвітною або ж Шутковою. Люди несуть до церков гілочки верби (ще кажуть «котики», «мицьки», «шутка»). Після Служби Божої священики проводять обряд освячення.

Не розумію, чому дехто (серед них є і священики, і пересічні люди, і користувачі соціальних мереж) каже, що цього дня «святкуємо в’їзд Ісуса до Єрусалиму». Ісус прибув до Єрусалиму на ослові. Він увійшов чи в’їхав? Думаю, що краще сказати «увійшов». Отже, сьогодні, 1 квітня, православні та греко-католики відзначають вхід Спасителя до Єрусалиму, а не в’їзд.

Зранку в Перечині задощило, сердитий вітер завивав. Незважаючи на несприятливі погодні умови, до греко-католицької церкви Святого Миколая Чудотворця прийшло багато вірників. Святкову Літургію відправили настоятель храму отець Мирослав та Преосвященний владика Мукачівської греко-католицької єпархії Ніл (Юрій Лущак). Варто зауважити, що отець Юрій очолював греко-католицьку парафію у Перечині після виходу з підпілля греко-католицької церкви та ініціював зведення храму для греко-католиків Перечина. Тому тут йому завжди раді.

Після Служби Божої відбулося освячення вербових гілок. Отець Мирослав освячував галузки у приміщенні церкви, бо надворі дощило, було холодно.  

Майже всі прихожани оздобили гілки, зв’язані у пучок, різнокольоровими стрічками. Красиво! Що тут додаси.

До свята люди готувалися заздалегідь: зрізАли гілки за тиждень-два, поставили вдома у вазон, аби розпустилися мицьки, хтось купив гілочки верби на базарі (на сьогодні десятка – то не гроші, тим паче, для святого діла).

Після відбулося миропомазання, його здійснив отець Ніл.

 «Не я б’ю – верба б’є, за тиждень Великдень», – промовляють закарпатці, ударяючи одне одного. Вважається, що мицька має магічну силу і захищає хату та обійстя від грому й пожежі. Освячену вербу кладуть у хаті за ікону, в хліві, стайні, втикають гілки в грядки на городі. Господині ставлять на тісто для паски, аби файно виросло.

Завтра настає Страсний тиждень. За традицією, протягом наступних трьох днів закарпатці прибирають свої оселі, миють, чистять, фарбують. З четверга печуть паски, книші, тістечка, розмальовують писанки, готують великодні страви.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах