50302
22:03 23.022018

У Хусті відкрили пам`ятник Героям Небесної Сотні. ФОТО

Життя 5330

Сьогодні, 23 лютого, хустяни та гості міста зібралися в парку культури і відпочинку, аби разом відкрити пам`ятник, який увічнює подвиг Героїв Небесної Сотні та воїнів, загиблих на Сході України.

IMG_9443

Ідея встановлення меморіального знаку виникла ще чотири роки тому після трагічних лютневих подій на Майдані, однак тільки зараз за сприяння Хустської міської ради та завдяки майстерній роботі потужних ковалів Хуста Василя Вайнрауха, Степана Майора, Вальтера Ормоша та Дмитра Устюжанікова втілилася в життя.

Пам`ятник зображує янгола з піднятим для захисту до гори мечем та крилами у вигляді тризуба  і, за словами авторів, символізує незламність українського духу.

В урочистому відкритті пам`ятника взяли участь представники влади, зокрема голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, Хустський міський голова Володимир Кащук, голова Хустської райдержадміністрації Назарій Павлій, депутати, активісти-волонтери, вчителі та викладачі, студенти та школярі і навіть гості з чеського міста Ждяр-над-Сазавою.

Церемонія відкриття розпочалась урочистим звучанням Державного Гімну України, після чого присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Майдану та загиблих на Сході України.

“Сьогодні ми зібралися тут, щоб в скорботі низько схилити голови перед пам`яттю людей різного віку, яких було вбито на Майдані та на Сході України. Не обійшла біда і наше місто: війна забрала життя двох наших земляків, справжніх патріотів Михайла Печунки та Роберта Маслея. Та герої не вмирають. Вони відходять у вічність. Подвиг їхній житиме доти, доки житиме людська пам`ять. А щоб вона не стералася, нагадуванням про Героїв Небесної Сотні у Хусті буде цей пам`ятний знак. Вдячність за їхній подвиг житиме у серцях хустян”, – поділився Хустський міський голова Володимир Кащук.

“Занадто високу ціну заплатили українці за свій європейський вибір. Ми маємо це пам`ятати й увіковічувати їхній подвиг для наступних поколінь, а головне –  втілювати в життя прагнення та ідеали, за які вони віддали життя. Це наш святий обов’язок. Як і зберегти святу пам’ять про українців, які поклали власне життя в ім’я нашої держави і кожного із нас”, – зауважив голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс.

Зворушливо звучали й слова ведучих заходу Валерії Вайнраух та Анатолія Барни. А колоритне виконання старовинних закарпатських пісень “В зеленум гаю”, “Ой, у ночи, у пувночи” у виконанні юних талантів – учасників дитячого зразкового фольклорного гурту «Цімборики»  (керівник Наталія Шимша) – не залишилого байдужим нікого.

Своїми думками з громадою поділився і співавтор ідеї встановлення пам`ятника, відомий у місті коваль  Василь Вайнраух.

“Сотні загиблих на Майдані… Вони дійсно хотіли змінити Україну на краще і загинули Героями. Вони виявили непокору корупційній владі, і вона їм оголосила війну. По всій Україні. Майдан виграв, але це, на жаль, ілюзія перемоги, фокус. Битва триває, і цей янгол-революціонер – пам`ятник тим, хто боровся проти владних ненажер. А особисто для мене – це пам’ять про Роберта Маслея – мого цімбора й брата, на честь якого плануємо також відкрити реабілітаційний центр “Док”.

На старті цього проекту на погоджувальній комісії  мене запитали, коли плануємо встановити і до якої дати хочемо приурочити відкриття пам`ятника. Я відповів: до закінчення війни на Сході.  Маю надію, що мої слова стануть пророчими, і цього року ми переможемо як зовнішніх, так і внутрішніх ворогів. Я, як і більшість із вас, виріс серед русинів, німців, угорців, румунів, росіян, але раз ти живеш на Україні, то повинен вибирати: боротися чи здатися? Якщо боротися – то вигравати і будувати своє майбутнє. Слава Україні!”, – проголосив автор меморіального знака.

Опісля представники духовенства відслужили панахиду за душами полеглих воїнів, а від вдячних земляків до підніжжя пам’ятника Героям Небесної Сотні лягли квіти пам’яті і пошани.

Богдана КЛЕКНЕР

 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах