49913
13:30 16.022018

Небезпечна недуга, яка не оминула Закарпаття

Життя 1833

Кір продовжує атакувати Україну. Кількість хворих зростає шаленими темпами. Тільки з початку цього року від кору померло п’ятеро осіб. Прийшла біда й на Закарпаття.

1

У понеділок, 5 лютого, увечері в обласній дитячій лікарні в Мукачеві померла 5-річна дівчинка з Тячівського району. 17 днів медики намагалися врятувати її від вірусу, але не змогли.

За словами батьків, діагноз дитині встановили не одразу. Спочатку її лікували від грипу. І лише коли дівчинці дуже погіршало, її поклали в лікарню і там встановили, що в неї кір. Щеплення від нього в дитини не було. Чиновники переконують, що все сталося з вини батьків, але ті стверджують інше. А все це відбувалося так…

Кір у родину Сойм прийшов у січні. Спочатку захворіла мама, а за нею троє дітей. У 5-річної Саші піднялася температура, але оскільки висипки в дитини не було, місцеві медики діагностували в неї грип та алергію. Після тижня лікування дівчинці стало ще гірше, тож її госпіталізували в інфекційне відділення. Там поставили діагноз кір. Невдовзі Сашу перевели до реанімації Мукачівської обласної дитячої лікарні, де за її життя боролися 15 днів, але дитина померла.

Причина смерті – важкий перебіг кору, цей діагноз підтверджений лабораторно. Дівчинка не мала щеплення.

Коментуючи цю ситуацію в себе на сайті, очільник області Геннадій Москаль пише, що сім’я відмовилася від вакцинації з релігійних міркувань. Але як заявили самі батьки одному із всеукраїнських телеканалів, дитину не щепили, бо не було чим.

Вакцини від кору в селі Лази, де жила 5-річна Олександра, і сьогодні немає. Обіцяні МОЗ 220 тисяч доз вакцини в Україну до сих пір не надійшли. Добре, що подекуди на Закарпатті ще є препарати з Угорщини, які прибули сюди в січні як гуманітарна допомога. Тоді край отримав 8 тисяч доз, котрі розійшлися дуже швидко.

Говорячи про ситуацію в Закарпатській області, у МОЗ підкреслюють, що рівень охоплення плановою вакцинацією проти кору 2017 року тут був найнижчим в Україні. Тож наразі ситуація із небезпечною недугою залишається дуже напруженою. Захворюваність перевищує середні багаторічні рівні.

«За минулий рік на Закарпатті було зареєстровано 637 випадків кору. Цей показник є одним із найвищих по Україні. З початку 2018 року ми зареєстрували вже 776 випадків кору. 610 з них серед дитячого населення, що становить майже 80% усіх недужих. Тобто хворіють переважно діти. Найвищий рівень захворюваності спостерігається в обласному центрі та Ужгородському районі, а також на Тячівщині», – коментує ситуацію завідувач відділу епіднагляду і профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру Вікторія Тимчик.

Близько 70% хворих не були щеплені через відсутність вакцини. Відмов батьків від вакцинації дітей відносно небагато – 317 за весь 2017-й і початок 2018 року. Тож медики закликають батьків не нехтувати щепленням, адже це єдиний метод профілактики від кору.

Цей вірус надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Окрім того, вірус може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина покинула приміщення.

«Хвороба підступна тим, що маскується під ГРВІ, – пояснює сімейний лікар Надія Тупиця. – Перші три-чотири дні у хворого висока температура. Далі може з’являтися висипка. Починається вона з лиця, у діток найчастіше за вушками. І далі – по всьому тілу. Тоді ж на слизовій оболонці ротової порожнини можна побачити специфічні плями. Узагалі кір діагностувати не важко, особливо коли вже є висипка. Якщо перебіг хвороби легкий, то дитина лікується вдома, якщо важкий – в інфекційній лікарні під постійним наглядом спеціалістів. Цей вірус небезпечний ще й ти тим, що ускладнення після хвороби можуть бути важчими за саму недугу. Зазвичай це пневмонії, бронхіти, ларингіти, отити».

Лікар розповідає, що в їхній сімейній амбулаторії за останній період уже зафіксовані поодинокі випадки захворювання, але тільки серед дітей.

А також наголошує, що найбільш дієвим захистом від кору є щеплення та своєчасне звернення до лікаря. Дитина повинна пройти планову вакцинацію у 12 місяців та 6 років.

«Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років, і за ці роки вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики, – зазначає Надія Іванівна. – Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. Якщо в дитинстві ти вакцинувався, то ризики захворіти мінімальні. У нещеплених дітей зазвичай хвороба протікає значно важче».

Лікар пригадує, що подібні спалахи кору вже неодноразово були в Україні, зокрема й на Закарпатті. До прикладу, в сімейній амбулаторії діагностували чотири випадки захворювання на кір серед дорослого населення у 2006 році, а також один випадок у 2012-му. Відтак поодиноко на кір хворіли тільки діти.

Лише за півтора дня сімейна амбулаторія використала 80 доз від розподіленої вакцини, що надійшла на Закарпаття як гуманітарна допомога з Угорщини. Наразі лікарі очікують на вакцину, яку обіцяє МОЗ, адже потреба в щепленнях дуже велика. Утім коли вона надійде, ніхто не знає.

У народі побутує приказка: «Береженого Бог береже». Отже, батькам потрібно завжди дослухатися до думки медиків і ніколи не легковажити здоров’ям своїх дітей. Бо перевірене роками своєчасне щеплення та правильне лікування вбережуть від ускладнень і дадуть можливість швидко справитися з недугою.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах