49870
16:21 15.022018

Угорщина передала Закарпаттю значний гуманітарний вантаж для сімейних амбулаторій

Життя 5866

Сьогодні, 15 лютого, поблизу КПП «Тиса» відбулася офіційна передача гуманітарного вантажу з медичними засобами від уряду Угорщини Товариству Червоного Хреста України, сприяючи таким чином розвитку системи первинної медичної допомоги нашої держави. В подальшому їх отримають сімейні лікарі 56-ти населених пунктів Закарпаття в Берегівському, Виноградівському, Ужгородському, Мукачівському та Хустському районах.

IMG_8499

Так, на спільну прес-конференцію з цього приводу зібралися Іштван Грежо, Уповноважений уряду Угорщини, Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини у місті Ужгород, Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ-КМКС» та народний депутат України, Геннадій Москаль, голова Закарпатської ОДА та Єлизавета Біров, заступник директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА.

Іштван Грежо зауважив, що ідейним натхненником надання такої гуманітарної допомоги є саме Василь Брензович та наголосив, що уряд Угорщини завжди готовий співпрацювати з угорськими організаціями Закарпаття задля хорошої мети.

«Голова ГО «ТУКЗ-КМКС» звернувся до мене з проханням допомогти сімейним лікарям Закарпаття, адже в країні наразі активно розвивається медична реформа. Ми оцінили амбулаторії сімейних лікарів, які працюють на Закарпатті та вирішили, за фінансування уряду Угорщини, реконструювати ці заклади. Крім того, в мене на меті було ще й наповнення цих медичних закладів відповідним обладнанням та засобами, які необхідні для роботи сімейних лікарів», – зазначив Іштван Грежо.

IMG_8506

Уповноважений уряду Угорщини подякував політикам краю за те, що незалежно від теперішніх напружених відносин між двома країнами вдалося без перешкод провести гуманітарний вантаж через кордон: «Я завжди кажу, що галузь охорони здоров’я немає окремої національності, адже якщо хворіє словак, угорець, румун або українець – вони однаково потребують допомоги. Разом з тим, цією допомогою ми показуємо наші дружні стосунки, адже ми завжди були хорошими партнерами та сусідами України і Закарпаття, зокрема».

Геннадій Москаль, у свою чергу, подякував уряду Угорщини за ту неоціненну допомогу, яку вони надали закладам первинної медичної допомоги області, оскільки вона є вкрай необхідною.

«У зв’язку з медичною реформою, весь тягар лягає на лікарів первинної медичної допомоги і, відповідно, від того як вони будуть забезпечені засобами залежить стан здоров’я пацієнтів. Якщо в середньому по Україні сільське населення складає 30 %, то в Закарпатті – 63%. По цим показникам одразу зрозуміло, що медична допомога на місцях має бути значимою, адже поки лікар з району приїде до пацієнта може бути запізно», – констатував губернатор.

Він також подякував Іштвану Грежо за допомогу з вакцинами від кору, які уряд Угорщини нещодавно передав Закарпаттю, оскільки Міністерство охорони здоров’я так і не направило в область жодної ампули потрібного препарату: «Якби ми тоді не отримали від сусідів вакцину, не знаю як би вийшли з ситуації». Крім того, губернатор повідомив, що 1 березня у краї закінчується вакцина від туберкульозу і її немає навіть в Києві, тому звернувся до офіційного Будапешту розглянути й цю проблему теж.

IMG_8535

Василь Брензович зауважив, що реформа медицини має мати за собою значну фінансову складову, що наразі не відповідає реальності.

«Зі свого боку я намагався допомогти у покращенні ситуації хоча б лікарів Закарпаття, адже вони повинні мати всі необхідні медичні засоби для допомоги пацієнтам. На щастя, завдяки уряду Угорщини, таку благодійну акцію вдалося організувати у найкоротший термін. Зокрема, протягом двох років буде оновлено 41 сімейну амбулаторію, адже саме в обраних населених пунктах є найбільша потреба у покращенні умов прийому пацієнтів», – наголосив Василь Брензович.

Разом з тим, політик розповів про переговори щодо освітнього закону, які мали розпочатися 14 лютого: «Я хочу звернути увагу на те, що представники угорської нацменшини не відмовилися від перемовин з Міністерством освіти і науки України. Ми просто попросили час для ознайомлення з новими матеріалами, тому ми готові до перемовин та компромісу по цьому питанню».

Іванна Сабо, голова Закарпатської обласної організації Товариства Червоно Хреста України в коментарі «Карпатському об’єктиву» повідомила, що у гуманітарний вантаж входять тестові смужки, сумки для медсестер та лікарів, сумки-холодильники для переносу вакцин, ваги, ростоміри, апарати ЕКГ та багато медичних засобів потрібних для роботи сімейних лікарів.

Несподіванкою для всіх стало представлення нового Генерального консула Угорщини у місті Берегово Матяша Сіладі, який вже найближчими днями отримає дозвіл від України на керівництво дипломатичною місією в Закарпатті.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини