47999
11:19 18.012018

Очільник лісової галузі Закарпаття провів брифінг з представниками мас-медіа за підсумками 2017 року

Життя 2536

У середу, 17 січня, у прес-центрі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства відбувся брифінг начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги. На зустрічі з представниками мас-медіа також були присутні заступник начальника Закарпатського ОУЛМГ Василь Кий та голова профспілкової організації лісівників Закарпаття Валерій Федурця.

IMG_3261

Півтори години начальник Закарпатського ОУЛМГ відповідав на актуальні питання про роботу управління, а це 20 державних лісогосподарських підприємств, про лісовідновлення, розвиток туризму на теренах краю, зарплати лісівників, сплату податків до бюджетів усіх рівнів, зменшення заготівлі, боротьбу з браконьєрами в лісах тощо. Як зазначив Валерій Мурга, управління спрацювало позитивно. Усі підприємства є прибутковими, у тому числі новостворені підприємства агропромислового комплексу. Вони спрацювали позитивно при підйомі заробітної плати на 40–50%. У 2017 році надходження коштів від підприємства галузі в державний бюджет, порівняно з 2016-м, зросло на 12%. На сьогодні Закарпаття входить до першої п’ятірки серед областей України, а за лісистістю і запасами деревини займає перше місце. Ліси тут зростають на площі 695,8 тис. га, загальний запас деревини становить 207,5 млн куб. м.

Найбільший обсяг робіт з лісовідновлення краю було виконано в ДП «Брустурянське ЛМГ», ДП «Мокрянське ЛМГ», ДП «Ясінянське МЛГ» ДП «Рахівське ЛДГ», ДП «Міжгірське ЛГ» та ДП «Свалявське ЛГ». Лісового насіння заготовлено 22 тонни при плані 9,6 тонни. У 2017 році проведено посів на площі 7 га. Також вирощено 8,6 мільйона штук стандартного садивного матеріалу, частину з якого використано на осінні лісокультурні роботи. За час проведення лісокультурної кампанії висаджено понад 10 млн саджанців!

Не оминув очільник Закарпатського лісового та мисливського господарства й проблемні питання, які виникали протягом 2017 року. Основним з-поміж них є незаконні вирубки лісу. За минулий рік вони зменшилися втричі. І це заслуга не тільки самих лісівників, але й громадськості, а також результат співпраці з правоохоронними органами, зазначив В.Мурга. До посадових осіб державної лісової охорони, які допускали порушення вимог лісового законодавства протягом 2017 року, були вжиті заходи дисциплінарного впливу, а саме: притягнуто до дисциплінарної відповідальності 89 осіб, у тому числі звільнено із займаних посад 9 осіб. За лісопорушення відкрита 31 кримінальна справа.

У 2017 році було заплановано розширення мережі лісової інфраструктури. Підприємства управління здійснили роботи на 46,8 км лісових доріг. План навіть перевиконали. Крім того, минулого року здійснено капітальний ремонт лісових автомобільних доріг завдовжки 21,4 км, поточний ремонт лісових доріг протяжністю 270 км, 460 п. м мостів та 230 п. м підпірних стінок.

Багато було зроблено також у плані рекреації та туризму. Адже це один з найважливіших напрямів у лісовому господарстві нашої області. У 2017 році лісівники Закарпаття збудували та облаштували 200 місць для відпочинку. На сьогодні за кількістю рекреаційних об’єктів лідирують Рахівський, Великобичківський, Ясінянський та Свалявський лісгоспи. Вартість таких зон обійшлася лісівникам від 30 тисяч (бесідки) до півмільйона гривень (мисливські будиночки). Тож давайте цінувати й не руйнувати подарунки лісівників для закарпатців та гостей краю. Адже це зроблено для нас.

Брифінг ще раз показав, що Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства працює й надалі залишається максимально відкритим для журналістів та представників громадськості. А пріоритетними завданнями лісівників Закарпаття є подальше лісовідновлення, збільшення загальної площі лісів, застосування природозберігаючих технологій розробки лісосік, розвиток дорожньо-транспортної інфраструктури, забезпечення функціонування єдиної системи е-обліку деревини, збільшення виходу цінних сортиментів за рахунок раціонального використання деревини, покращення ефективності охорони лісів від самовільних рубок, пожеж та браконьєрства.

Анна Пащук, фото автора

IMG_3262 IMG_3276 IMG_3264

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах