4068
10:11 8.052016

Відомі європейські урбаністи відвідали Ужгород.ФОТО

Життя 4280

7 травня в Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й.Бокшая відбулася зустріч за участі закордонних урбаністів на тему “Старе місто: сучасна стратегія розвитку”. В цьому заході прийняли участь відомі європейські та українські фахівці-урбаністи.

DSC_0378

Одним з перших, зі вступним словом, виступив перший заступник міського голови Іштван Цап. Він подякував всім експертам, що приїхали поділитись досвідом і сказав : «Місто це надзвичайно складний механізм, який функціонує за власними законами і не розуміння цих законів, може призвести до серйозних наслідків».

Урс Томанн, провідний швейцарський урбаніст, співзасновник Першої української урбаністичної школи CANactions розповів про стратегічне планування, планування простору і чому саме потрібно цим займатись: «Це дасть нам можливість побачити майбутнє міста, в якому напрямку має рухатися його розвиток. Дуже важливими є економічна та політична складові – чи влада зацікавлена у вирішенні поставлених задач і чи виділяється достатньо коштів». В Україні Урс Томанн займався проектом стратегії розвитку міста «Вінниці-2020» – розвитком міського транспорту, енергоефективності та просторового розвитку Вінниці. На прикладі Вінниці він розповів про етапи процесу планування, з якими труднощами зіткнувся, що саме було зроблено в місті.

Осама Окамура, урбаніст-архітектор директор програми міжнародного фестивалю reSITE та конференції, присвяченій містам, придатним для життя, експерт міської ради м. Праги з питань міського розвитку, він на прикладі Праги показав потребу у просторовому плануванні міста: « У чеських містах не достатню уваги приділяють розвитку громадського простору і не достатньо розвинена інфраструктура, і ці всі залишки старого планування міста атакуються великими інвесторами, які там з’являються, а маленькі підприємства змушені закриватись, не витримуючи конкуренції. Також існує проблема занадто великої кількості легкових автомобілів, які займають простір міста. Якби всі їздили на велосипедах, такої проблеми б не існувало». «Ще одна проблема міста, – на думку Осама Окамура, – це корупція. У Празі навіть є фірма, яка пропонує корупційні тури. Тур триває декілька годин, показує всі корупційні об’єкти, де була корупційна складова. Завдання архітекторів-урбаністів зробити місто кращим, ми віримо, що місто має бути місцем для життя. Планування міста починається на основі аналізу і має здійснюватись разом з громадянами».

Також, відбулася презентація Ужгородського проекту CHOICE. Тетяна Смріга і Максим Тулай громадські активісти, які багато років борються за збереження старовинної архітектури міста: «Ми маємо зберегти те, що залишилось і відновити те, що втрачено, зробити місто комфортним для життя. Сподіваємось в цьому нам допоможе наша громада. Дуже важливим є зберегти місто в його первозданному вигляді, передати культурну спадщину наступним поколінням. Тому ми розпочали програму «Ми місто », наша мета усвідомлення цінності культурної спадщини усіма жителями міста та налагодження механізмів її збереження».

Серед виступаючих був також Міхал Гладки – голова Інституту Креативної економіки в Словаччині. Він доклав багато зусиль, щоб місто Кошице стало Європейською культурною столицею у 2013 році. У 2009 році він став співзасновником громадської асоціації «Віходне Побреж’є», яка працює у сфері культури, міського життя та організовує такі події як Pecha Kucha Night Kosice.

Також модератором була Анна Пашинська – архітектор, урбан-ініціатива «Тепле місто» з Івано-Франківська. Вона отримала освіту та працювала в сферах архітектури та дизайну в Україні та Австрії. Повернулась в Україну з бажанням взяти участь в змінах українських міст і вступила в школу міських досліджень CANactions, де під час першої студії розробила урбаністичну конституцію для міста Івано-Франківськ.

Вікторія Копинець

фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У ПП «Чоп-Захонь» виявили незаконний імпорт на понад мільйон гривень
13:31
У «Совиному гнізді» презентували фотоальбом «Ужгород колись і нині»
13:11
29-річний закарпатець підпалив співмешканку, бо приревнував до вітчима
12:19
Центри рекрутингу української армії запрацювали в Ужгороді та Мукачеві у приміщенні місцевих ЦНАПів
12:02
На Рахівщині трапилися дві аварії, в яких травмувалися малолітні діти
11:55
Впродовж попередньої доби вогнеборці загасили одразу дві пожежі на сміттєзвалищах
11:41
На ринках Ужгорода вже продають закарпатську черешню
11:26
Муніципали винесли 955 повідомлення за несплату послуг із користування паркувальними майданчиками в Ужгороді
10:29
Пошкоджені та зруйновані дамби, лінії берегоукріплення – Закарпаття гостро потребує коштів для протипаводкового захисту
10:10
На Мукачівщині рятувальники ліквідували пожежу в літній кухні
09:56
Всі новини