35148
11:08 22.062017

В УжНУ презентували програму подвійних дипломів та розповіли про українсько-німецький студентський проект

Життя 2528

У середу, 21 червня, у залі Вченої ради відбулася презентація програми подвійних дипломів Ужгородського національного університету та Університету прикладних наук Фрезеніус (Німеччина).

IMG_7107

Спільна програма навчання студентів спеціальностей економічного спрямування передбачається за моделлю «3+1»: три роки навчання в ДВНЗ «УжНУ» та четвертий рік навчання в Університеті прикладних наук Фрезеніус в Мюнхені. Це надасть можливість випускникам отримати одночасно дипломи українського та європейського вишів.

«Перш ніж розпочати співпрацю ми вирішили створити спільний українсько-німецький проект, який тривав майже цілий семестр, – розповідає професор Дмитро Попов, декан факультетів «Менеджменд медіа та Комунікації, а також «3D – Дизайн та Менеджмент» університету Фрезеніус. – Чотири студенти УжНУ та чотири німецьких студента разом розробляли стратегію для підприємства «Фішер», яка є фірмою номер один на світовому ринку виготовлення лиж та лижного спорядження. У рамках цієї співпраці студенти запропонували дуже цікаву пропозицію для фірми-замовника розробивши стратегію розвитку підприємства. Три презентації пройшли дуже успішно. Також ми пропонуємо студентам навчання українським студентам у нашому приватному університеті. Ми визнаємо те, що людина вивчила в Україні і продовжуємо її навчання. Після чотирьох років людина отримує два дипломи: український та німецький».

IMG_7116

Беззаперечно таке навчання має свої переваги. Це і комунікація, досвід, можливість стажування на провідних підприємствах Німеччини та часткове працевлаштування.

Утім суттєвим недоліком є те, що таке навчання – дороговартісне. За підрахунками Дмитра Попова, рік навчання в Німеччині обійдеться студенту майже у 20 тисяч євро.

Детальніше про студентський проект розповів декан економічного факультету УжНУ Віталій Сержанов.

«Ідея полягала втому, аби розробити стратегію розвитку для фірми «Фішер», яка знаходиться в Мукачеві. Стратегія розроблялася не науковцями, а саме студентами нашого вузу та студентами університету «Фразеніус», який знаходиться в Мюнхені. Зокрема студенти зробили три презентації: безпосередньо на фірмі «Фішер» у Мукачеві, друга в університеті в Мюнхені і третю тут в УжНУ. Стратегію одобрив директор фірми. Студенти добре попрацювали на славу».

За словами, студентки третього курсу економічного факультету Рішко Аврелії у Мюнхені молоді науковці провели усього три дні, а позитивних вражень – на роки.

«Разом з німецькими студентами ми аналізували саме виробництво, тобто що необхідно «Фішеру». Зупинялися на стратегії маркетингу та потреб ринку, щоб визначити який контингет населення споживатиме цей продукт. Робота над проектом була досить довгою, але це було того вартим».

Тож співпраця між УжНУ та університетом Фрезеніус вже активно розробляється. Планується, що на навчання до Мюнхена можна буде поїхати вже у вересні наступного року.

Христина БІКЛЯН

IMG_7109

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах