31175
16:28 6.052017

Електронна черга в дитячий садок: що це?

Життя 6572

У кожній родині, де є маленькі діти, виникає питання: в який садочок влаштувати малюка? Відповідь залежить від місця розташування закладу, умов у ньому, кількості груп та їхнього вікового наповнення, харчування тощо.

0013_sadochok_dity_protest_stanchak

Уже декілька років поспіль перед батьками постає проблема запису своїх чад до садочків. Дошкільні виховні заклади переповнені, у групах багато дітей, є й інші фактори, які перешкоджають малечі потрапити в ДНЗ. Тож як тільки в родині народжується немовля, батьки починають розглядати варіанти, які будуть найбільше влаштовувати їх та рідну кровинку. Дехто відразу поспішає записати чадо в садочок, інші відкладають це питання до кінця відпустки по догляду за дитиною, ще хтось шукає зв’язки серед знайомих вихователів чи завідувачів.

Минулого року в ЗМІ опубліковували інформацію про введення електронної черги у виховних закладах. Тож «Карпатський об’єктив» вирішив дізнатися про покроковий порядок реєстрації дітей до ДНЗ.

Почнемо з того, що ідейним батьком електронної реєстрації до садочків був Віталій Зайцев, науковець, педагог, розробник платформи електронної освіти й використання в ній ІКТ (платформи «Класна оцінка», 2009). Спеціально для «Карпатського об’єктива» пан Віталій по телефону розповів, що колискою електронного реєстрування стало місто Кіровоград, нині Кропивницький. Отриманий досвід розповсюдився на інші регіони. Десь запроваджено відмінні від «Класної оцінки» платформи, які з не меншим успіхом працюють на користь батьків та керівників закладів. «Саме ця платформа впроваджена на території трьох областей: Кіровоградської, Львівської та Закарпатської. Обслуговування згаданого виду реєстрації на сьогодні вже є платним, хоча стартувало безкоштовно. Та у 2014–2015 роках довелося ввести платні послуги. Нині добова оплата роботи платформи становить 2 грн. Це близько 70 грн на місяць, які, думаю, є не такими великими грошима для закладів». До речі, Віталій Зайцев розповів, що Міністерство освіти і науки України не розробило стандартів для подібної реєстрації. Ми також дізналися, що незабаром скликатиметься громадська рада, до якої будуть залучені спеціалісти різних профілів для розробки декількох напрямів діяльності через ІКТ.

У Закарпатській області цією можливістю скористалися тільки Хустський район, міста Хуст та Ужгород. Причому рішення «Про електронну реєстрацію дітей дошкільного віку до ДНЗ та НВК м. Ужгорода» було прийняте Ужгородською міською радою лише 8 лютого 2017 року, хоча спроби подібної реєстрації мали місце ще з 1 липня 2013 року.

На сьогодні електронні черги в обласному центрі вже працюють. Батьки, які подали письмові заяви (на паперових носіях) для зарахування своєї дитини в ДНЗ, не мають підстав для занепокоєння. Адже всі заяви вносяться до електронної бази й не будуть загублені.

Про необхідність такої електронної реєстрації ми запитали молодих батьків, які проживають в Ужгороді.

Маша та Влад, син Давід, 3,5 місяця: «Ми вже записали свого сина в садочок. У цьому нам допомогла сусідка. Спочатку я просто написала заяву, але потім нам повідомили, що нас уже внесли до бази даних».

Катя, донька Камілла, 9 місяців: «Я про це ще не думала. У нас є бабусі, які дуже нам допомагають з доглядом та вихованням Міллочки. Якщо не буде місця в садочку, доглянуть вони. До речі, на мою думку, виховання в колі родини є найкращим. Я вчитель і вважаю, що гарно виховувати й при цьому розвивати свою дитину мають саме батьки, а досвід спілкування з однолітками можна отримати й відвідуючи гуртки та різні заняття».

Завідувач одного із ужгородських садочків поділилася своїми міркуваннями: «Електронна реєстрація корисна для тих, хто бодай якось намагається змінити теперішню корупційну систему. По всесвітній павутині складніше передати хабар, ніж при написанні заяви. Головне, щоб програма працювала. Та, думаю, наші люди з часом знайдуть можливість обійти й цю систему для отримання наживи».

В Ужгороді молоді батьки намагаються вийти із ситуації, як можуть. При цьому переважна більшість обирає той заклад, який знаходиться близько до місця проживання або роботи, інші критерії не дуже розглядають.

Запис відбувається на офіційному сайті Ужгородської міської ради, розділ «Електронна черга в ДНЗ». Однак протягом кількох днів нам не вдалося потрапити на сторінку електронної реєстрації. Ті, хто не зміг зареєструватися, щовівторка та щосереди з 14.00 до 17.00 можуть написати традиційну паперову заяву в кабінеті № 208 міської ради.

Софія ПЕКАРОВИЧ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах