29609
11:40 14.042017

На Мукачівщині оформлюють традиційні писанки-шкрябанки

Життя 9122

571f0dc-17903760-1924970037740661-3482316665880348860-n

Має свої великодні традиції писанкарства й Мукачівщина – край, багатий на талановитих майстринь – берегинь народних традицій та культури.

Справжні витвори мистецтва створюють у селі Макарьові: тут, у сільському будинку культури вправні руки народних майстринь пишуть писанки у техніці дряпанки або шкрябанки.

Як народжується велике диво малої писанки – народна майстриня Софія Алмаші показала під час майстер класу зі своїми вихованцями – школярами місцевої школи.

«Майбутню писанку готують до роботи: яйце відварюють у цибулинні, додаючи оцет, щоб колір вийшов насиченим та добре тримався, – розповідає майстриня».

Колір шкаралупки яйця стає насичено коричневим, писанка готова, щоб стати шедевром художнього мистецтва. «Писанку пишуть, а не малюють, – каже Софія Михайлівна. А ще – її можна читати, наче книгу…»

Інструментом виконання такої роботи може слугувати голка, шпилька, цвях, бути будь який гострий предмет, яким зручно працювати. Софія Михайлівна обрала звичайний канцелярський ножик, який у її руках перетворює яйце у справжнє Великоднє диво.

Символи, зображені на писанці, також не випадкові. Вони несуть у собі побажання та сподівання господині, яка їх виготовляє.

Притаманним для шкрябанок є зображення біблійних мотивів, елементів релігійної тематики та сонця – небесного світила, яке завжди було символом життя, – каже Софія Михайлівна, – якщо молода жінка хотіла стати мамою, її рука виводила лелеку, для того, щоб вся родина була здоровою – виписували лікарські рослини.

Також освячена шкрябанка має силу оберегу: її кладуть під стріху, щоб охороняла оселю від блискавок, вогню та всякої біди. У давнину на шкрябанках переважав строгий геометричний орнамент, основою композиції був хрест.

До слова, про традиції писанкарства у селі Макарьово знають не тільки на Мукачівщині, чи Закарпатті. Так, Надія Лазар разом з майстринею Софією Михайлівною готувалися до поїздки у словацьке Гуменне, щоб взяти участь у міжнародному відкритому майстер класі писанкарства, представляючи Мукачівщину серед інших майстринь, повідомила Мукачівська РДА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах