27901
15:47 22.032017

Як ужгородські школярі жили та навчалися в Німеччині

Життя 4180

Море позитивних емоцій та незабутніх вражень – протягом двох тижнів семеро ужгородських школярів навчалися в школах міста-побратима Ужгорода – Дармштадта.

1

До Німеччини діти поїхали за програмою обміну разом із вчителем німецької мови Людмилою Трокай. Там вони жили у німецьких сім’ях, вчилися у різних школах та весело проводили вільний час.

«Я навчався в одній із найбільших шкіл Дармштадта, – розповідає учень Ужгородської ЗОШ №12 Роман Міцода. – Вона була дуже сучасна, на території навчального закладу був великий басейн, актовий зал. До речі, в Німеччині дуже популярні програми обміну. Там я познайомився з однією дівчинкою, яка за цими програмами побувала вже у Канаді та Сінгапурі. Найбільше звичайно мене вразили уроки. До прикладу, вчитель фізики показував нам принцип дії цетрофуги, на хімії ми складали з конструктора хімічні елементи. Не було нудного зубріння чи конспектування в зошит. Вчителі ставляться до дітей, як до друзів. Окрім цього мені дуже пощастило з сім’єю. Ми дуже подружилися. Разом проводили багато часу, подорожували».

Учениця Лінгвістичної гімназії ім. Т. Шевченка Ярослава Рішко, у Дармштадті навчалася у нетрадиційній приватній школі. За словами дівчинки, там не було домашніх завдань і дітей не змушували нічого робити. Попри це, на превелике здивування Ярослави, усі діти справно виконували завдання. 5 та 6 класи займалися разом, лише на окремих предметах їх ділили на групи, так само навчалися й учні 7, 8 та 9 класів.

«Я жила у родині вегетаріанців. Знаєте, мене вразило, наскільки там великий асортимент саме таких харчів у магазинах. Я навіть не підозрювала, що можна настільки повноцінно харчуватися, навіть не вживаючи м’яса. Німці надають перевагу натуральній їжі, з позначками біо. Що стосується самого Дармштадту, то місто хоча й невеличке, але дуже охайне та затишне», – розповідає Ярослава.

Тож протягом свого перебування в Німеччині діти не лише вдосконалили свою німецьку мову, пізнали культуру іншого народу, але й знайшли нових друзів. Тож від’їзд не обійшовся без сліз.

Представник мерії Дарштадта Мартін Ройтер, який завітав до Ужгорода, зазначив, що головне, щоб це не залишилося єдиною «акцією», а діяв повноцінний проект обміну. Тож для початку потрібно якісно організувати відвідання Ужгорода німецькими дітьми. Також запросив ужгородських школярів, які першими поїхали на навчання до Дармштадта, утворити клуб, щоб не втратити зв’язки, продовжувати спілкування.

«Потрібні активісти, які люблять Ужгород і Дармштадт і які будуть носіями побратимства, дружби. Бо партнерство між містами – це не партнерство між представниками влади, а взаємини між людьми», – підсумував Мартін Ройтер.

Христина БІКЛЯН

IMG_4530 IMG_4532

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини